"Nitelikli İş Gücü" Protokolü

12 Ocak 2012 Paylaş

“Nitelikli İş Gücü“ yetiştirme protokolü imzalandı. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) arasında, inşaat sektöründe “Nitelikli İş Gücü“ yetiştirme protokolü imzalandı., Afyonkarahisar Valisi İrfan,  Balkanlıoğlu, AKÜ Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, şehirlerin medeniyetin göstergesi olduğunu belirterek, yapıların da şehirleri güzelleştirdiğini ya da çirkinleştirdiğini kaydetti. Türkiye'de daha önce yeterliliğe sahip olmayan kişilerin inşaatçı olabildiğini ifade eden Balkanlıoğlu, şöyle konuştu: “Arsalara gelişi güzel yapılar dikildi. Basit işçilik hatalarından önemli kazalar, sorunlar yaşandı. Düzensiz yapılaşma nedeniyle bazı şehirler baştan yapılması gereken durumda. Yeni düzenlemeler önemli değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Herkes inşaat yapamayacak, 'ustayım' diye ortaya çıkanlardan belge isten

"Nitelikli İş Gücü" yetiştirme protokolü imzalandı.

 

Afyon Kocatepe üniversitesi (AKü) ve Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) arasında, inşaat sektöründe "Nitelikli İş Gücü" yetiştirme protokolü imzalandı. Afyonkarahisar Valisi İrfan  Balkanlıoğlu, AKü Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, şehirlerin medeniyetin göstergesi olduğunu belirterek, yapıların da şehirleri güzelleştirdiğini ya da çirkinleştirdiğini kaydetti. Türkiye'de daha önce yeterliliğe sahip olmayan kişilerin inşaatçı olabildiğini ifade eden Balkanlıoğlu, şöyle konuştu: "Arsalara gelişi güzel yapılar dikildi. Basit işçilik hatalarından önemli kazalar, sorunlar yaşandı. Düzensiz yapılaşma nedeniyle bazı şehirler baştan yapılması gereken durumda. Yeni düzenlemeler önemli değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Herkes inşaat yapamayacak, 'ustayım' diye ortaya çıkanlardan belge istenecek. Kalifiye elemanın önemi çok büyük. Düzenlemeyle şehirlerimiz güzelleşecek, kaliteli, sağlam, estetik ve kente ruh veren binalar göreceğiz. Son yıllarda Türk inşaat sektöründe kalite önemli bir noktaya ulaştı. Bu sayede yurt dışında da önemli iş anlaşmaları yapılıyor."

 

"1,5 milyon inşaat işçisini ilgilendiren eğitimlere başlandı"

 

AKü Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak da, inşaatlarda kullanılan malzeme ne kadar kaliteli olsa da, uygulama hatalarından dolayı yapıların depremlerde zarar gördüğünü bildirdi. Her uygulayıcının tek tek denetiminin mümkün olmadığından, mesleki bilinçlendirmeyle gidilmesinin akılcı bir yöntem olduğunu anlatan Prof. Dr. Solak, şöyle devam etti: "Ulusal Deprem Stratejisi 2023 Projesi'nde inşaat sektöründe çalışan usta, kalfa ve işçilerin eğitilerek belgelendirilmesi ve sektörde belgesiz insan çalıştırılmasının önüne geçilmesi öngörülüyor. 2012 yılında 1,5 milyon inşaat işçisini ilgilendiren eğitimlere başlandı. Artık, inşaatlarda çalışacak işçilerinin 'mesleki yeterlilik belgeli ve sertifikalı' olması gerekiyor. İnşaat işçilerine bu eğitimleri teorik ve pratik olarak en iyi şekilde verecek olanlar da üniversitelerimizdir. özellikle mühendislik ve teknoloji fakültelerinde bu alanda en üst düzeyde yetkin öğretim üyelerimiz bulunmaktadır. İNTES ile üniversitemiz arasındaki protokolle, inşaat sektöründe çalışanların üniversitemizde eğitimini yürüteceğiz."

 

"Hedefimiz inşaat sektörünü nitelikli hale getirmek"

 

İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu ise inşaat sektörünün, tarım işçilerini kullandığını ve kendi işçisini yetiştiremediğini öne sürdü. Sektörde önemli bir eğitim boşluğunun bulunduğunu anımsatan Koçoğlu, şunları bildirdi: "Bir inşaatın malzemesinden, projesinden, yapımcısından ya da işçisinden biri niteliksiz olursa, bu yapının stabil olacağı düşünülemez. 2012 yılında yürürlüğe giren İmar Yasası'na göre yetki belgesi olmayan hiçbir aktör inşaat sektöründe yer alamayacak. Bu kapsamda  ODTü  Gazi, Mersin, Anadolu, Kırıkkale üniversitelerinin ilgili bölümleriyle inşaat sektöründe mesleki eğitim ve yeterliliğin sağlanması amacıyla işbirliğine gittik. Bugün, AKü ile yaptığımız işbirliğini yakın zamanda farklı üniversitelerde de sürdüreceğiz. Türkiye'de şu an 18 bin işçi eğitiliyor. Hedefimiz inşaat sektörünü 2 yılda tamamen nitelikli hale getirmek. İnşaat sektörü ölümlü kazaların en çok yer aldığı iş kolu, eğitimler sayesinde bu konuda da önemli gelişme kaydedileceğine inanıyorum." Konuşmaların ardından Prof. Dr. Solak ile Koçoğlu, protokolü imzaladı. Protokol törenine, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz'ın yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve üniversite öğretim üyeleri katıldı.