İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ KONUŞULDU

08 Aralık 2017 Paylaş
 

Gaziantep Ticaret Odası (GTO)  ile Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen, Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği(GAİMDER) tarafından da desteklenen "İnşaat Sektörünün Dünyadaki ve Türkiye'deki Durumu, Sorunları, Gaziantep özelinde Sektörün Geleceği ve Alınacak önlemler" konulu panelde  Gaziantep'te önümüzdeki 5 yıllık dönemde 143 bin yeniş konut ihtiyacı doğacağı açıklandı.

GYODER tarafından  hazırlanan ayrıntılı raporda önümüzdeki 5 yıllık dönemde  nüfus artışı nedeniyle 95 bin, kentsel dönüşüm kaynaklı, 30 bin, yenileme kaynaklı 12 bin, dış göç kaynaklı 6 bin olmak üzere 143 bin yeni konuta ihtiyaç duyulacağı belirtildi. Panelde gayrimenkul sektöründeki son gelişmelerle son zamanlarda bu alanda öne çıkan Gaziantep'in ekonomik ve demografik yapısı masaya yatırıldı. GYODER Başkanı Aziz Torun konuşmasında Gaziantep inşaat sektörünün  hızlı bir büyüme içerisinde olduğunu söyledi.


GTO Başkanı Eyüp Bartık ise, inşaat sektöründe yeni şeyler konuşulması gerektiğini söyledi. Yeni kentler kurulmasına dikkati çeken Bartık,  "Bu alanda büyümemiz gerekiyor, birleşmemiz lazım. Maliyetleri düşürmemiz gerekiyor. Suriye'ye çok yakınız, zamanı gelince bu ülkeyi biz inşa edeceğiz" dedi. Panelde, gayrimenkul piyasasındaki yatırım fırsatları, konut, ticari, turizm, sanayi ve lojistik konuları ele alındı. Ayrıca ‘Gaziantep Gayrimenkul Sektörü Değerlendirmeler ve öngörüler Raporu'  katılımcılara sunuldu.

 

Gaziantep'te, "İnşaat Sektörünün Dünyadaki ve Türkiye'deki Durumu, Sorunları, Gaziantep özelinde Sektörün Geleceği ve Alınacak önlemler" konulu panel gerçekleştirildi. GTO  ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) işbirliğinde düzenlenen panelde gayrimenkul sektöründeki son gelişmelerle son zamanlarda bu alanda öne çıkan Gaziantep'in ekonomik ve demografik yapısı masaya yatırıldı.

Panelin açılışında konuşan GTO Başkanı Bartık, inşaat sektöründe yeni şeyler konuşulması gerektiğini söyledi. Yeni kentler kurulmasına dikkati çeken Bartık, şöyle devam etti:


"Bu alanda büyümemiz gerekiyor, birleşmemiz lazım. Maliyetleri düşürmemiz gerekiyor. Suriye'ye çok yakınız, zamanı gelince bu ülkeyi biz inşa edeceğiz. İran ve Rusya'yı çok önemsiyorum. Moskova'da inanılmaz bir trafik sorunu var.  Rusya'da inşaat sektörü bakir. Gaziantep'te kazandığımız deneyimlerimizi Irak'a, İran'a ve Rusya'ya taşımamız gerekiyor. İnşaat sektöründe Irak'ta daha fazla olmamız gerekiyor. Bu ülkelerde iş yapmak kurumsallığı sağladığımızda zor değil. Fırsatları kaçırmamamız lazım. Odamızda 41 meslek grubumuzda 3-4 grup inşaat sektörüyle ilgili çalışıyor. Dünyayı daha çok tanımamız gerekiyor. Oda olarak bu tarz etkinlikleri artırmak için her şeyi yapmaya razıyız."

GYODER Başkanı Aziz Torun da sektörün dışarıdan bakıldığında çok karlı göründüğünü ancak durumun sanıldığı gibi olmadığını belirtti.

Sektöre yeni gireceklerin alanı iyi analiz etmesi gerektiğini vurgulayan Torun, şunları söyledi:
"İnşaat rant sektörü olarak görülüyor. 2012 yılına kadar karlı olduğu söylenebilir. Sonradan öyle devam etmediği görülüyor. Ancak ciddi vergi yükleri var. KDV'de o kadar karmaşık bir yapı var ki. Son derece adil olmayan bir KDV uygulaması var. Yüzde 18 KDV yüzde 10-8 düşürülmeli. Kayıt altına giren sektörün kayıt dışına çıkması söz konusu. İlk daire alana tapu harcı alınmaması sağlanabilir. Yurt dışı fuarlara katılımlar artırılmalı.  Sektörde genelde aile ve orta ölçekli şirketler yer alıyor. Finans gücü zayıf bir sektör yani. Kayıt dışına uygun bir sektör maalesef. Şeffaflık finansa ulaşmak için önemli. Sektör şeffaflaşmalı. Büyümek istiyorsanız kayıt dışından uzak duracaksınız. Sektör riskli, ne kadar güvenlik önlemleri alınırsa alınsın insan faktörünü eğitmezsek alacağımız önlemler yetersiz kalacaktır. Eğitimlerin yönlendirilmesi kamu desteğiyle sağlanmalı sonra denetimler yapılsın."

Mutfağıyla olduğu kadar girişimciliğiyle de başarılı olan Gaziantep'i çok önemsediğini ifade eden Torun, "Gazianteplilerin kabiliyetlerini iyi bilen biriyim. Türkiye'deki ekonomik gelişmelere paralel inşaat sektörü de hızlı gelişiyor. Sektörde 10 yıl içerisinde inanılmaz bir hız ve büyüme var.  Gaziantep inşaat sektörünün de hızlı bir büyüme içerisinde olduğunu gözlemledim.  Gayrimenkul sektörü ve yan sanayi 200 sektöre öncülük eden 2 milyon kişiye istihdam sağlayan bir sektör. Türk inşaatçıları 285 milyar dolara ulaşan bir iş almış dünyada. önemli işlere imza atan çok müteahhit var. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında gayrimenkul sektörünün önemli bir yeri var. Tüm sektörlerin bizim sektörle bağlantısı var. 2023 yılı ihracat hedefi Gaziantep'in 30 milyar dolar. Bu hedefte gayrimenkul sektörünün önemli bir yeri olmalı. Gayrimenkul sektörü Gaziantep için kentsel dönüşümde çok önemli" diye konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Latif Karadağ ise kentsel dönüşüm çalışmalarına özel sektörün daha fazla el atması gerektiğini ifade etti.


Şahinbey Kaymakamı Selami Aydın da yüksek katlı binalar yapılırken manzara, güneş ve rüzgar hakkının gözetilmesini istedi.

Panelde, gayrimenkul piyasasındaki yatırım fırsatları, konut, ticari, turizm, sanayi ve lojistik konuları ele alındı. Ayrıca Gaziantep Gayrimenkul Sektörü Değerlendirmeler ve öngörüler Raporu' da katılımcılara sunuldu.


Panelde GYODER Yönetim Kurulu üyesi Neşecan çekici, GTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rıdvan Köksüzer, Kentsel Strateji Kurucu Ortağı Faruk Göksu ve NEF Yapı Marka Kurucusu Erden Timur birer sunum yaptı. Panele, Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı İbrahim Apa, Yönetim Kurulu üyeleri ve sektör temsilcileri de katıldı.