GAİMDER, sektörün önünü açmak için çaba gösteriyor

17 Ocak 2014 Paylaş

,  Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği (GAİMDER) Yönetim Kurulu Üyesi ve Kantar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Kantar, inşaat sektörünün önündeki engellerin kaldırılması için Dernek olarak çaba gösterdiklerini belirtti. Ömer Kantar, konut alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda da önemli uyarılarda bulundu. Sektörün 2014 yılı beklentilerini de anlatan GAİMDER Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Kantar, konut talebinde bir azalma başladığını, bunun kendileri için bir sürpriz olmadığını söyledi. Ömer Kantar “Konut sektörü son 3 yıl içerisinde hareketli bir dönem yaşadı. 2014 yılında şartlar eskisi gibi olmayacak. Konutta talepler azalıyor. Önümüzdeki dönem, piyasa yatay seyredecek ve bu talep azalması etkisini daha fazla gösterecek. Günümüzde konut sahibi olmak gerçekten zorlaştı. Fiyatların yüksek olduğunu hepimiz görüyoruz. Ancak bunun sorumlusu müteahhitler değildir. Yüksek fiyat artışında

 
Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği (GAİMDER) Yönetim Kurulu üyesi ve Kantar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ömer Kantar, inşaat sektörünün önündeki engellerin kaldırılması için Dernek olarak çaba gösterdiklerini belirtti. ömer Kantar, konut alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda da önemli uyarılarda bulundu.

Sektörün 2014 yılı beklentilerini de anlatan GAİMDER Yönetim Kurulu üyesi ömer Kantar, konut talebinde bir azalma başladığını, bunun kendileri için bir sürpriz olmadığını söyledi. ömer Kantar "Konut sektörü son 3 yıl içerisinde hareketli bir dönem yaşadı. 2014 yılında şartlar eskisi gibi olmayacak. Konutta talepler azalıyor. önümüzdeki dönem, piyasa yatay seyredecek ve bu talep azalması etkisini daha fazla gösterecek. Günümüzde konut sahibi olmak gerçekten zorlaştı. Fiyatların yüksek olduğunu hepimiz görüyoruz. Ancak bunun sorumlusu müteahhitler değildir. Yüksek fiyat artışından tüketiciler kadar biz müteahhitler de memnun değiliz. Burada cevap bulmamız gereken en önemli soru, fiyatların neden yüksek olduğu ve bu fiyatları kimin yükselttiğidir. Temel neden, arsa fiyatlarının pahalı olmasından kaynaklanmaktadır" diye konuştu.

YEREL YöNETİMLERİNDE SORUMLULUKLARI VAR

Vatandaşın düşük maliyetle konut sahibi olabilmesi için, arsa fiyatlarında kesinlikle düşüş olması gerektiğinin altını çizen ömer Kantar, "Müteahhitler olarak bizim hammaddemiz arsa. Biz ham maddemizi ne kadar ucuza alırsak, bu vatandaşın lehine olacaktır. Arsa fiyatlarının yükselmesinin biraz da sanal olduğunu düşünüyorum. Elinde arsası olan vatandaş, inşaat şirketlerinin tek tek kapısını çalarak, fiyatları yükseltmeye çalışıyor. A firması yüksek fiyatla arsa alınca, bu B firması için emsal oluyor ve olumsuz etki yapıyor" dedi.

Yerel yönetimlerin de sorumluluklarının bulunduğunu hatırlatan ömer Kantar "Yerel yönetimler, bir an önce yeni imar bölgelerini hayata geçirmeli. Bunu yaptıkları anda, fiyatlara yansıması da olacaktır. çünkü arsa fiyatları bir anda düşmez" şeklinde konuştu.


KONUT ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Bir insanın hayatında belki de bir kez konut alabileceğine işaret eden ömer Kantar, "Bu yüzden dikkat etmemiz gereken kurallar var. Sadece cepheye ve boyaya bakarak konut alınmaz. Sıva altını, tesisatı, izolasyonu, sıhhi tesisatını çok iyi sorgulamak gerekiyor. Binada PVC, çatı çok önemli. Vatandaşımız bunları sormuyor. Ama ben mutlaka sormalarını, iyi araştırmalarını, gerekirse kullanılan malzemelerin faturalarını görmelerini öneriyorum. Tüketici, kaliteli yaşam alanlarında, işçilikten kaçınılmayan binalarda oturabilmek için bilinçlenmeli ve mutlaka sorgulamalı. Bir daireyi metrekaresiyle, boyasıyla değerlendirmek yanılgı olur. Aynı maliyetle, 100 metrekarelik daire de yapabilirsiniz, 150 metrekarelik daire de yapabilirsiniz. Maliyet hesabını çok iyi analiz etmek gerekiyor. Şunu özellikle vurgulamak istiyorum. Mutlaka araştırma yapılması gerekiyor" diyerek sözlerini tamamladı.

GAİMDER olarak sektörün önünün açılması için büyük çaba gösterdiklerini kaydeden ömer Kantar "Müteahhitlik mesleğinin başka meslek mensupları tarafından yapılıyor olması da sektöre zarar veriyor. Küçük esnafından, büyük şirketlere kadar her sektörden insan bu işe soyunmak istiyor. Bırakın bu işi müteahhitler yapsın. Anlayan, anlamayan herkes müteahhitlik yapmaya kalkıştığında, bu durum sektöre de zarar veriyor. Herkes kendi mesleğini, kendi bildiği işi yaparsa, daha verimli sonuç alınır. Bundan vatandaş da yarar görür. Biz GAİMDER olarak bu sorunları sık sık dile getiriyoruz. Getirmeye de devam edeceğiz" diyerek, sözlerini tamamladı.