GAİMDER GENEL KURULU YAPILDI

29 Ocak 2018 Paylaş

Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği’nin 17. Genel Kurulu Gaziantep Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Divan Başkanlığını Sıtkı Severoğlu, Divan Üyeliklerini Bahadır İkizceli ve Serdar Karakaş’ın yaptığı genel kurul, şehitlerimiz için saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

YERLİKAYA “GAİMDER, SEKTÖRÜN AHİLİK PLATFORMU”

Genel kurulda konuşan Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep’in sorumluluğunun çok yüksek olan bir şehir olduğuna değinerek,“2015 yılından bu yana üç yıldır birlikte yaşıyoruz. Müteahhitlerin işleri belediyelerden kolay. Zira Türkiye’de en fazla göç olan ilk beş şehirden biri ve bunun yanı sıra hemen yanı başımızda süren bir iç savaş ve şehrimizde bulunan şehrin nüfusunun yüzde 18’ine tekabül eden 500 bine yakın muhacir kardeşlerimize de hizmet sunmak durumunda kalıyorlar. Böyle bir tablo var. Hem yerel yönetimlerle hem merkezi yönetimlerle derneğiniz yönetimi ile açık ve şeffaf iletişim kuruyoruz. 3 yıldan bu yana gerek meslek odalarımızla gerek müteahhitlerimizle doğru bir iletişimimiz var. Bu büyük bir avantaj. Şuanda 117 şantiyemizde 90 okul inşaatımız var. Sizlerle Suriye’deki iç savaştan sonra birlikte okullarımızı yaptık, 13 kilometre duvar yaptık. Türkiye’deki en kaliteli, en estetik, en sağlam duvarı yaptık. Biz sizlerle birlikte yıllardan beri masum duran 3 bin 300 metrekarelik alanda hizmet veren Karkamış Kapısı’nı 4,5 aylık süre içerisinde prefabrik ama görenleri hayrete düşürecek nitelikte yaptık. Biz sizlerle beraber bir tanesi Soylu’da olmak üzere kahraman Mehmetçiğimize üs bölgeleri yaptık. Geldiğimden itibaren şunu söyledim; ‘bir işe girip de para kazanmayan, başı eğik müteahhitle karşılaşmak istemiyorum’. İnsanlar rızkını temin etmek için ortaya çıktıysa para kazanması lazım. GAİMDER, aynı zamanda kendi sektörünün ahilik platformu. Bin 200’ün altında iş almayın, zarar edersiniz dedik. 2018 yılında milli eğitim bakanlığımız tahminen bin 350 okul verecek.” şeklinde konuştu.

ŞAHİN “BU YILIN SONUNDA TÜM ÇALIŞMALAR BİTECEK”

Müteahhitlik yasasının çıkması gerektiğine vurgu yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Milletvekili olarak seçildiğim ilk dönemde, Meclis Komisyonlarına girdiğim zaman, mesleki kuruluşların hukuki alt yapısında ciddi sorunlar olduğunu gördüm. Bu ülkede müteahhit tanımının yapılması gerekiyor.  Tüm yüreğimle diyorum ki, bu yasanın hızlı bir şekilde çıkması gerekiyor. Yasa hazırlanırken bizim yapmamız gereken bilimsel ve akli olarak birlikte olmamız gerekiyor. Bu meslek örgütüyle ilgili acil eylem planı yapmamız gerekiyordu.  Bu noktada İmar Master Planı ile Ulaşım Master Planı’nı aynı anda başlattık. Eğer o gün bu planı başlatmamış olsaydık, bugün hala ‘yapacağız, edeceğiz’ diyor olurduk. Alt yapıya yapılan yatırım sağlık gibidir, kaybetmeden anlayamazsınız. İki çiçek dikiyorsunuz, sizden iyi başkan yok. Dünya kadar parayı altyapıya döküyorsunuz, kimsenin gördüğü yok. Türkiye’de hiçbir kent bütçesini hızlı bir şekilde üç kat artıramadı. Biz şuanda tüm altyapı çalışmalarıyla her yerdeyiz. Türkiye’nin en büyük projeleriyle yapıyoruz. En büyük atık deposu, arıtması çalışıyor. Sadece bu şehrin arıtmasına ödediğimiz 100 milyon lira. Alt yapı meselesini halletmeden sizin sorunlarınız nasıl çözecektim? Bu yılın sonunda tüm çalışmalar bitecek. Alt yapı konusunda iyi bir yatırım yaptık. Kentimiz çok hızlı büyüyor ve gelişiyor. Su sorunu, alt yapısını ve ulaşımını çözememiş bir yerel yönetim; yolu 24 ayar altınla döşese, bir şey ifade etmiyor.” sözlerine yer verdi.

TELLİOĞLU “MÜTEAHHİTLERLE İŞ BİRLİĞİ YAPILMASI LAZIM”

Yeni İmar Kanunu Uygulamasının faaliyete girdiğini hatırlatan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, “Sadece Gaziantep Büyükşehir Belediyesi değil, diğer şehirlerde bu İmar çalışmasını bakanlığa yeni ulaştırmaya başladı.  Yeni İmar Kanunu da tüm büyükşehirlerin önerileri dikkate alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bu planda revizyona gidilerek sektörün hareketlenmesi gerekiyor. Bir taraftan Türkiye’de ciddi bir kentsel dönüşüm çalışmaları yapılıyor. 1milyona yakın dönüşüm oldu ama Deprem Risk Kuşağı açısından değerlendirdiğimizde Deprem riski olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. 7 yılda 1 milyona yakın dönüşüm yapıldı, daha dönüşmesi gereken pek çok yer var. Bu süreçte daha önce yapılan yapılarda eskiyeceği için yeni baştan çalışmalar yapılacak. Bu nedenle Acil felaketlerle karşılaşmadan önce bu dönüşümlerin ülke çapında hızlandırılması gerekiyor. Kentsel Dönüşüm zor bir iştir, müteahhitler ile iş birliği yapılmalı. Meslektaşlarımızın uygun yerler sağlayarak, kentsel dönüşümün seyrine uyarak; sektöründe bir şeyler kazanabileceği bir mantıkla, kentsel dönüşüme dahil edilerek hızlandırılması gerekiyor.” dedi.

BU İŞİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Demir fiyatlarıyla ilgili görüşmedikleri kimsenin kalmadığını ve yol alamadıklarını söyleyen Tellioğlu, “Demir fiyatları yurtdışında yükseliyor. Ancak yerli üreticilerimiz fırsatçılık yapıyor. Bin 400 lira olan demirin fiyatı, 2 bin 500 lira oldu. Artışa oranla maliyetleri yüzde 20 arttı ama burada hükümetin izlediği politikaya tepkiliyiz. 2013-2014 yıllarında yurtdışında demir fiyatları 800-900 lira olduğu zamanlarda; yerli üreticide bin 200 liraydı. Tüketiciler yurtdışından demir getirmesin diye, yüzde 40 ithalat vergisi getirdi. Bizim baskılarımız neticesinde yüzde 40’tan yüzde 30’a inecek. Ancak bu yeterli değil, o dönemde karar doğruydu. Demir bizim için önemlidir. Daha önce bu durum karşısında tepkimizi ortaya koymuştuk. Bu işin takipçisi olacağız” sözlerine yer verdi.

APA “ŞEHRİMİZ İÇİN ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

İnşaat sektörünün önemine değinen Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı İbrahim Apa, “İnşaat, 200’den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep yaratan, şehrimizde 70 bine yakın istihdam sağlayan, ekonomiye hareketlilik getiren, Türkiye ve Gaziantep ekonomisi için lokomotif bir sektördür. Sektörün yerine getirmesi gereken zorlu, uzun vadeli bir misyonu bulunmaktadır. Bu sektörün sürdürülebilirliği ile ilgili mesleğimize geniş bir perspektif açısından bakarak yapıcı yaklaşımlar sergilememiz gerekmektedir. Şehrimizde inşaat faaliyetlerinin yüzde 60’ını konut, yüzde 40’ını ise kamu ve özel işler olarak kabul ettiğimizi söyleyebiliriz. Bütüncül olarak baktığımızda inşaat sektörünün çok ciddi problemleri mevcut. 2017 yılı satış rakamlarına baktığımızda Türkiye’de 1,5 milyon konutun satıldığını okuyabiliyoruz. Bunun yüzde 50’sinin sıfır konut olduğunu görüyoruz. Bu konut sayısı 750 bine tekabül ediyor. Bunun yüzde 20’sini televizyonlarda reklamlarını çokça gördüğümüz, markalı konut üreticiliği dediğimiz firmalar üretmektedir. Geriye kalan 600 bin konutu, Anadolu’daki küçük, orta, büyük ölçekli çalışanlar sağlamaktadır. 600 bin konutu üreten kesimin sektörde temsilcilerinin ciddi faaliyetler içerisinde bulunması gerektiğine inancım tamdır. Gaziantep olarak bunu şehrimizde başardığımızı rahatlıkla söylemek istiyorum. Geçtiğimiz yıl ülkemizin atlattığı badirelere, sınırda yaşadığımız olaylara, şehrimizde yaşanan hain terör saldırılarına rağmen elimizi taşın altına her zaman koyduk. Bundan sonra da ülkemiz için, şehrimiz için üretmeye, istihdam yaratmaya devam edeceğiz.” sözlerine yer verdi.

HEDEFİMİZ 40 BİNİ YAKALAMAK

Apa konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “2017 yılında 29 bin 700 konut satış rakamı yakaladık. Hedefimiz 40 binleri yakalamak. 4 belediyemizin 2017 yılında verdiği ruhsat rakamı 4 milyon metrekareyi geçti. Diğer illere oranla 4. konumdayız. İnşaat ruhsatı almak demek ciddi bir rakam. Bunun yaratacağı katma değeri düşünürsek şehrimizde önümüzdeki süreçte inşaat sektörünün daha da hareketli olacağı kanaatindeyim. İnşaat sektörünün 2017 yılındaki gelişme, ekonomide girilen daralmaya rağmen tapu harçlarının indirilmesi, KDV indirimi gibi argümanlarla korumayı sürdürmektedir. Bu desteklerin devam etmesini yöneticilerimizden talep ediyoruz. Kredi faizlerinin birin altına inmesi, yeni teşvik yatırımlarının yapılması ve en önemlisi bankaların inşaat sektörlerine bakış açısını değiştirmesi gerekmektedir.”

YAKIN ZAMANDA ŞİRKET EVLİLİKLERİ YAPACAĞIZ

Kentsel dönüşümün Türkiye’nin gündeminde olduğunun altını çizen İbrahim Apa, “Gaziantep’te bu konuda belediyelerimizin ciddi faaliyetleri bulunmakta. Ama incelediğimizde belediyelerimizin yaptığı kentsel dönüşüm çalışmalarıyla bu süreci götüremeyeceğimiz maalesef ki gerçek. Çünkü kamulaştırma ile maddi para ödeyerek bunu gerçekleştirmek çok zor görünüyor. Yüz metrelik arsada 3-4 katlı konutlar mevcut. Onların çıkardığı sonuç, bu işin belediyeler ve kamu eliyle olması gerektiği, devamında rezerve alan üretmek gerektiği ve yerel müteahhitlerle çalışmak gerektiği bir gerçek olarak önümüzde. Bu birçok ilde başlamış durumda. Bu artık 10-20 daireli bir işten çıkmış durumda. Belki yakın zamanda şirket evlilikleri yapacağız. Buna hazırlıklı olmamız gerekiyor. Çıkacak projeler belki bin, 2 bin dairelik projeler. Önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde kentsel dönüşümün şehrimizde önem arz edeceği kanaatindeyim. Bu konuda yeni yönetim kurulu olarak elimizden geleni yapacağız.” dedi.

ALTYAPI HİZMETLERİ HIZLICA GETİRİLMELİ

Gaziantep’te en büyük sıkıntının konuta ihtiyacı olan kesime konut üretememek olduğuna değinen Apa; “Bunda arsa paylarının yüksekliği ve inşaat maliyetlerinin yüksekliği buradaki en önemli faktörler olarak gözümüzün önüne çıkmakta. Bu konuda belediyelerimizin çok ciddi çalışmaları var. Yamaçtepe, İncilikaya, Yeşilvadi, Beylerbeyi bölgelerinde ciddi yol çalışmaları var. Fakat bu yolların açılmasıyla sektörün önü açılmıyor. Bizler burada altyapı hizmetlerinin hızlı bir şekilde gelmesini istiyoruz. Bu açılan alanlarının hepsinin birden altyapı hizmetlerini istememiz hem şehrin idarecilerine haksızlık, hem de bizler için zor bir süreç. Bundan sonra yeni imar alanlarına ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum. Buralardaki hizmetleri zamanında hızlı bir şekilde yerine getirirsek, buralar oluşumu zaten 10-15 yılı alacak. Enerjisa sürekli gündemimizde. Ankara nezdinde desteklere ihtiyaçları var. Şantiye elektriğinden abone geçişlerde hala yaşadığımız sıkıntılar var. GASKİ ile sürekli istişare halindeyiz. Yollar açıldıkça hızlı bir şekilde ihaleleri yapıp altyapı hizmetlerine girecekler. Yollar açılıyor, altyapı hizmetleri bitiyor. Fakat buradaki sosyal donatı alanlarının eksikliği bizi en çok zorlayan şeylerden birisi. Bugün şehrimizin en güzide yerlerinde sosyal donatı eksiklikleri mevcut. Okul, cami, karakol, pazar yeri, ulaşım hizmetlerini oradaki vatandaşlarımıza cazip hale getirmediğimiz sürece biz istediğimiz kadar emek verelim. Buradaki yapılaşmalar farklı ellerin eline geçiyor. Bu konuda da yerinde tespitler yaptık.” şeklinde konuştu.

DAHA İYİ ÇALIŞMASINI SAĞLAMALIYIZ

Büyükşehrin altyapı koordinasyon merkezinin birliğine, başarısına inandığını söyleyen İbrahim Apa, “Türkiye’de biz buna örnek olduk. Büyükşehir belediye başkanımızın yardımlarıyla AYKOME’nin daimi üyesi olduk. Burası aslında bir işin ikinci defa yapılmasını önleyen ve bütün koordinasyonun sağlandığı bir yer. Daha iyi çalışmasını sağlamamız lazım. Aldığımız ruhsatlar AYKOME’nin 11 alt kuruluşuna dağıtılıyor. Ruhsat GASKİ’ye Enerjisa’ya gidiyor. Elektrik dışında altyapı hizmetlerinin gelmesinin 1 yıla kadar sürmesi gayet normal. Çünkü yollar birden açıldı. Eziyetini herkes çekecek. Oradaki emekler sonradan projelendirmenin de önüne geçecek. Yeni açılan bölgelere çok ciddi okul yatırımları var. Yeni yapılan yerlere ilk giden okul oldu. Buradaki altyapı eksiklerinin giderilmesi de kamu müteahhitleri açısından önem arz ediyor. Okul tamamlandıktan sonra, elektrik, su, kanalizasyon çalışmaları da tamamlanmalı.” dedi.

SORUNLARIMIZ ÇÖZÜLMÜYOR

İmar yönetmeliği hakkında konuşan İbrahim Apa; “Son dönemde en çok gündemimizde olan 1 Ekim 2017’de yürürlüğe giren imar yönetmeliği yürürlüğe girdiği gün değişiklikle girdi. Balkonlar konusundaki girişimi Gaziantep düzeltti. Gaziantep şehir imar yönetmeliğinin taslağı hazırlanmış durumda. Meclisten geçip, bakanlığa sunulacak. Gaziantep’imizin 25-30 yıllık planlarını öngören yönetmeliğimiz tamamlanmak üzere. Fakat bu yönetmeliğin tamamlanması ile sorunlarımız çözülmüyor. Çünkü değiştirilemeyen maddeler var.” ifadelerine yer verdi.

BU SENE 5’İNCİ DEFA ZAM YAPILDI

Fiyat farkları ve zamlardan bahseden Apa, “Ticaret+konutlarda ciddi sıkıntılarımız vardı. Bu ay meclisten bir kısmı geçti. Kamu müteahhitlerinin yaşadığı sıkıntılar var. Fiyat farkları, demir ve beton fiyatları artışı işlerin sakinleşmesine sebep oluyor. Betona Gaziantep’te bu sene 5’inci defa zam yapıldı. Bunlar bizi gerçekten çok etkiliyor. Daire fiyatlarına zam yapılabilir. İnşaat malzemelerinin bütün kalemlerinde ciddi artışlar var.” dedi.

 ELİMİZDEN GELENİ YAPALIM

Asansör konusunun şehrin problemi olduğuna değinen İbrahim Apa, “Yeşil etiket almadan iskân alamıyoruz. Bu konuda duyurularımızı yapıyoruz. Yerindeki uygulamalara dikkat edelim. Yapılan basit bir hata yüzünden 10-15 yıl iskan alamayabiliriz. Bu konuda ilerleme sağlayacağımızı düşünüyorum. Şehirdeki kırmızı, mavi etiketli asansörlerin bundan sonra olmamasını diliyorum. Elimizden geleni yapalım. Sonuçta inşaatın bütün kalemleri can emniyeti taşımalı ama bu da gözümüzün önünde duran bir konu.” şeklinde konuştu.

GAİMDER OLARAK GÜÇLÜ BİR GRUBUZ

Kurulun Divan Başkanlığını yapan Mimarlar Odası eski Başkanı Sıtkı Severoğlu ise, “Gaziantep Valisi, Müteahhitlerin sorunlarıyla yakından ilgileniyor. Bunu Mimarlar Odası Başkanlığı yaptığım dönemde çok net ve yakından görme şansına sahip oldum. Büyükşehir Belediye Başkanımız, İlçe Belediye Başkanımız ve meslek odamız kentte yapı sektörünün gelişmesi için olağanüstü çaba sarf ediyorlar.  İnşaat Müteahhitlerinin sorunları arasında ülkemizde Müteahhitlik Kanunun olmaması gibi bir sorunu vardır. İnşaat Müteahhitlerinin mevzuat ile ilgili ciddi sorunları var. Zaman zaman arkadaşlarımız bir yeri Belediye, Valilik veya bakanlıktan satın alıyor ancak Ankara’da bir İmar Yönetmeliği hazırlanıyor ve bazı hakları ortadan kalkıyor. Yönetmelik çıkartılıyor, yönetmeliğin içerisinde kanundan önde gelen maddeler yer alıyor. GAİMDER olarak bir dernek çatısı altında güçlü bir grubuz fakat bir Müteahhitler Odası ilerleyen yıllarda kurulabilir mi?” dedi.

Kurula Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, İnşaat Mühendisleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, üyeler ile çok sayıda müteahhit ve inşaat mühendisleri katıldı.

GEÇMİŞTE GÖREV YAPAN BAŞKANLAR UNUTULMADI

Genel Kurulda, GAİMDER’in kuruluşundan bugüne kadar görev yapan başkanlar unutulmadı. Kurucu Başkan Necati Kanalıcı’nın yanı sıra sırasıyla başkanlık yapan Cengiz Gülenler, Ünal Özdil ve Rıdvan Köksüzer’e teşekkür plaketlerini Vali Ali Yerlikaya takdim etti.

Bu arada, Müteahhit Dergisi’ne katkılarından dolayı Cemil Açıkkol ve Ali Atalar’a da plaketlerini Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin takdim etti. Şehir dışında olduğu için genel kurula katılamayan Hüsnü Uğur’un plaketi ise daha sonra takdim edilecek.

YÖNETİM ORGANLARI…

Konuşmaların ardından açık oylama usulü yapılan kurulda mevcut başkan İbrahim Apa oy birliği ile yeniden başkan seçilerek güven tazeledi. İbrahim Apa’nın yönetiminde şu isimler yer aldı; İbrahim Kamil Apa, Turgut İhsan Tan, Cem İbrahim Özdil, Bora Kanevetçi, Davut Yüksel, Ali Kılınç, İsa Ensari, Halil Durmaz, Mehmet Alper Özdemir. Denetim Kurulu ise Serkan Karakaş, Seyfettin Coşan ve Mehmet Kantar’dan oluştu.

Federasyon Delegeleri Mustafa Erkan Akar, Mehmet Bozkurt, Murat Akcan, İbrahim Sakıp Emre Karslı, Salih Yüksel ve Türkey Demir oldu.

Yeni dönemdeki Danışma Kurulu üyeleri ise Abdulbari Sevinç, Ahmet Özüsert, Ali Adıgüzel, Cafer Sanağa, Hurşit Yıldırım, Kadir Bezek, Mehmet Sebzeci, Rıdvan Köksüzer ve M.Turgay Hoylu’dan oluştu.