GAİMDER’DEN MİMARLAR ODASI’NA ZİYARET  

15 Kasım 2018 Paylaş

 

 

Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı İbrahim Apa ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Mimarlar Odası’na ziyarette bulundu. Ziyarette, Başkan Özgür Girişken ve yöneticilerle, sektörün problemleri masaya yatırıldı ve değerlendirmeler yapıldı.

BELEDİYELER TAKSİTLİ ARSA SATMALI, ARSA MALİYETLERİ AZALTILMALI

GAİMDER Başkanı İbrahim Apa, yüksek arsa paylarının verildiği dönemin gerilerde kaldığını belirterek, artık bu oranı düşürebilmek adına, sektördeki herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi. İbrahim Apa, şehirde imarlı alan sıkıntısı kalmadığını da belirterek, mevcut alanların düzenlemesinin yapılarak, belediyeler tarafından müteahhitlere belli bir oranda peşinat alınarak, taksitler halinde satılmasını da talep etti. Apa, bu konuda yerel yönetimlerle yaptıkları görüşmelerde, ciddi mesafe kat ettiklerini de açıkladı.

“Bu süreci hep birlikte aşacağız” diyen İbrahim Apa “Geçmiş yıllarda, farklı farklı meslek gruplarından insanlar, müteahhitliğe yöneldi. Haksız rekabetin yaşandığı durumlar da oldu. Ancak şu anda, koşullar değişince, bu işi sadece meslek olarak kabul edenler kaldı. Biz mesleğimizi yapmaya devam edeceğiz. Çünkü bizim başka yapacak işimiz yok. Bu süreci fırsata çevirebilirsek ve buna ilaveten Müteahhitlik Hizmet Yasası’nın da çıkmasını sağlayabilirsek, mesleğin daha sağlam bir zemin üzerinde ilerlemesini de sağlamış oluruz. Bunun için öncelikle bizlerin, müteahhit, mimar, mühendis hepimizin ortak hareket etmesinde ciddi yarar var. Gaziantep’te bu birliktelik var. Bunu geliştirerek devam ettirmeliyiz” diye konuştu.

 “KONUT ALIMI İÇİN UYGUN KOŞULLAR OLUŞTURULMALI”

Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Özgür Girişken ise “Sayın Başkanımız önemli tespitlerde bulurdu ve bizim bunlara katılmamamız mümkün değil. Sektördeki birlik ve beraberliği, sektördeki disiplini bizlerde istiyor ve destekliyoruz” dedi.

Yapı sektörünün şu anda yaşadığı sürecin teknik anlamda bir kriz olmadığını ancak bunun yıkıcı bir krize dönüşmemesi gerektiğini ifade eden Girişken, bunun için ciddi analizler yapılıp doğru kararlar verilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Konut fiyatlarındaki pahalılıktan dolayı insanların kiralama yöntemini tercih etmeye başladığını belirten Girişken, “Konuta talep yok değil, var. Ancak alım için uygun bir ortam yok. Bu koşullar sağlanabilmeli” dedi. Girişken, sivil toplum kuruluşların yapacakları çalışmaların, sektöre ışık tutacağını, hükümetin de bu talepleri mutlaka değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. Girişken, hükümete, sektörde mali politika anlamında çalışmalar yapılmasını da önerdi.