50 bin kişiyi istihdam eden yapı sektörü temsilcileri sıkıntılı günler yaşıyor
BU SESİ DUYUN
Piyasadaki tepkilere rağmen demire yeniden ve peş peşe zamlar, inşaat sektöründe çarkları yavaşlattı. Gaziantep'te yaklaşık 50 bin kişilik bir istihdama sahip olan inşaat sektörü temsilcileri İnşaat Müteahhitleri Derneği'nde bir araya gelerek durumu değerlendirdi. müteahhitler, sorunun hükümetle diyalog yoluyla çözülmesi için girişim başlattı.
Demire gelen zamlar, bütün Türkiye'deki konut üreticilerini ve kamu müteahhitlerini doğrudan etkilerken, bu illerin başında Gaziantep geliyor. Yılda yaklaşık 500 bin konut üreten Anadolu'daki konut üreticileri, demirin kilosunun son 1 ay içinde yüzde 20'ye yakın artarak 2400 liraya ulaşmasının şokunu yaşarken, önlem alınmazsa fiyatların daha da artacağı endişesinde.
SEKTöR TEMSİLCİLERİ öFKELİ
İnşaat Müteahhitleri Derneği'nde düzenlenen değerlendirme toplantısında bir araya gelen müteahhitler, neler yapılabileceği konusunda görüş alış verişinde bulundu. Müteahhitler, bu sorunun hükümetin devreye girmesiyle çözülebileceği konusunda birleşti.
Sadece Gaziantep'te 50 bin kişilik bir istihdamın söz konusu olduğunu, demir zammından dolayı şantiyelerin durma noktasına geldiğini belirten müteahhitler, zamların sektörü zor durumda bırakmakla birlikte, konut fiyatlarında da ciddi bir artışa yol açacağını, anahtar teslimi iş alan kamu müteahhitlerini de zorlayacağına dikkat çekiyor.
APA "SEKTöRüN öNüNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI"
üyeleri tek tek dinleyerek not alan ve çözüm önerilerini birlikte masaya yatıran Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı İbrahim Apa "Bu sorun sadece Gaziantep'in değil, 81 ilin yaşadığı bir ciddi bir problem. Ancak Gaziantep'in Türkiye ekonomisinin yükünü sırtlayan önemli illerden birisi olduğunu kabul edersek, demirdeki artışın en çok bu şehri etkilediği görülecektir" dedi.
İMKON Yönetim Kurulu üyesi de olan İbrahim Apa "Anadolu'nun dört bir tarafındaki müteahhitler yılda ortalama 400 ile 500 bin arası konut üretmektedir. Bununla birlikte anahtar teslimi taahhüt işlerini de küçük ve orta ölçekli müteahhitlerimiz yapmaktadır. Konunun bu şekilde değerlendirilip, yetkililerin daha fazla ilgi göstermesini istiyoruz. Daha önce gelen artışlar karşısında gerek GAİMDER, gerekse bağlı bulunduğumuz İMKON aracılığıyla hükümet nezdinde çok ciddi girişimlerimiz olmuş ve olumlu sonuçlar almıştık. Aynı krizi yeniden yaşıyoruz. Demir emtia değerleri ve ithal hurda fiyatları dünyada yükselmektedir. Ancak başka ülkelerde talep azlığından dolayı demir fiyatları bu kadar yükselmemiştir. Biz hükümetimizden iç piyasayı destekleyecek önlemler almasını istiyoruz. Yaptığımız toplantıda üyelerimizi dinledik, nasıl bir yol izlememiz gerektiği konusunda görüşlerini aldık. Amacımız ekonomiye elimizden geldiğince destek olmak. Bizler üretmekten yana olan insanlarız. Ancak üretirken de önümüzdeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Bu engellerin kalkması için de en önemli görev hükümete düşüyor. Gaziantep kabinede iki güçlü isim ile temsil ediliyor. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcımız Sayın Mehmet Şimşek ve Adalet Bakanı'mız Sayın Abdulhamit Gül'den destek istiyoruz. Sorunun çözümü yapı sektörünün önündeki engelleri kaldıracak ve ülke ekonomisine de pozitif anlamda ciddi katkı sağlayacaktır" diye konuştu.