ÜRETİME DEVAM

08 Aralık 2017 Paylaş

Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği (GAİMDER) Başkanı İbrahim Apa, ülkemizin milletçe birlik ve beraberlik içerisinde olması gereken bir dönemden geçtiğini belirterek, problemlerin topyekün verilecek mücadele ile aşılabileceğini söyledi. Başkan Apa "Biz inşaat müteahhitleri olarak, müteşebbis ve çalışkan insanlar kenti Gazi şehrimizden aldığımız kuvvetle, büyüyen ve güçlenen Türkiye için üretmeye, inşa etmeye devam edeceğiz" dedi.

"MüTEAHHİTLİK HİZMET KANUNU ŞART

Türkiye'de inşaat sektörünün büyümesiyle orantılı olarak meslektaşlarının da bazı sorunlarının bulunduğunu belirten Başkan İbrahim Apa, bunlardan en önemlisinin Müteahhitlik Hizmet Kanunu'nun bir an önce yasalaşması olduğunu açıkladı. Apa "Müteahhitlik Hizmet Kanunu inşaat sektörünün geleceğidir, olmazsa olmazıdır. Beklentilerimiz bu yasanın bir an önce çıkartılması. Hükümetten talebimiz, bu yasası çıkartırken anadolunun dört bir tarafındaki sektör temsilcileriyle diyalog kurarak fikirlerinin alınmasıdır" dedi.

Kamu ihale yasasında da ciddi sorunlar olduğunu kaydeden Apa, bu yasanın piyasa şartlarında revize edilmesini talep etti. Tapu harçlarının yüksek olmasının kayıt dışılığı teşvik ettiğine de vurgu yapan Apa, "Tapu harçlarında oranın yüzde 2'ye çekilmesini istiyoruz. Bu indirim hükümetin gelir kaybını azaltmaz, aksine artırır ve aynı zamanda kayıt dışını önler" diye konuştu.

KONUT KREDİLERİNDE ORAN DAHA DA DüŞMELİ

Hükümetin yaptığı çağrının ardından devlet bankalarının, konut kredilerinde indirime gittiğini, ancak özel bankaların buna uymadığına dikkat çeken İbrahim Apa, "Biz müteahhitler olarak, Türkiye'de bankacılık sisteminin ekonomiyi güçlendirecek programların arkasında olmasını istiyoruz. ülkemizde üreten kesin gerçek anlamda emektar ama Türkiye'nin ilk 100 şirketine baktığınızda en fazla kar sağlayan kuruluşlar bankalar. Bankaların karlılık oranını düşürmesini ve özellikle konut kredilerinde faizin 0.70'ler seviyesine inmesini arzu ediyoruz" diye konuştu. İbrahim Apa, bu anlamda 150m2 üzeri konut satışlarında uygulanacak KDV oranının yüzde 8'e düşürülmesini önemsediklerini ve son derece yararlı bulduklarını ifade etti.

200 alt sektörü besleyen bir sektör olarak, inşaatın önünün açık olması gerektiğini kaydeden Apa "Konut sahibi olmak isteyen insanlar bizden ucuz konut üretmemizi bekliyor. Ucuz konut yapmayı bizler de çok istiyoruz ancak ucuz konut isteniyorsa arsa maliyetleri mutlaka düşürülmelidir. Maliyetler son 3 yılda daha da arttı. Ve biz sektör olarak kar etmiyoruz. çarkların hızlıca dönmesi için kurum ve kuruluşlar olarak ta elimizden geleni yapmalıyız. Yerel yönetimlerden beklentimiz, satışa çıkarttıkları arsalarda vade ve indirim yapmalarıdır.

 "üRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

İnşaat sektörünün Türkiye'nin lokomotif sektörü olduğuna dikkat çeken Apa "Bu sektör her zaman büyümesini devam ettirecektir. 15 Temmuz'da yaşananlar milli iradeye karşı yapılmış, hukuk dışı bir harekettir. Sektör olarak bu konudaki duruşumuzu ilk günden itibaren ortaya koyduk. Bu olumsuzluklara kapılmadan, müteşebbis ve çalışkan insanlar kenti Gazi şehrimizden aldığımız kuvvetle, büyüyen ve güçlenen Türkiye için üretmeye, inşa etmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.