Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, toplumu “kentsel dönüşüm“ adı altında milyonlarca binanın yıkılmasına ikna etmek için yeni formüller geliştiriyor. Bakanlık son olarak, “˜Alo Kentsel Dönüşüm Hattı' kuracaklarını ve kentsel dönüşümle ilgili son gelişmeleri buradan duyuracaklarını açıkladı. Van Depremi'nin ardından Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı meclisten geçirildiğinden bu yana, AKP'nin en çok sözünü ettiği konulardan biri kentsel dönüşüm. Türkiye'deki yaklaşık 7 milyon yapının afet riski kapsamına alınıp yıkılmasıyla başlatılacak inşa faaliyetinden milyarlarca lira kazanmak için kentsel dönüşümü ağzına sakız eden AKP'nin son hamlelerinden biri de “Alo Kentsel Dönüşüm Hattı“ oldu., Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, dün yaptığı bir açıklamayla vatandaşları afet riski tespit edilen alanlar hakkında bilgilendirmek, kentsel dönüşÃ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, toplumu "kentsel dönüşüm" adı altında milyonlarca binanın yıkılmasına ikna etmek için yeni formüller geliştiriyor. Bakanlık son olarak, ‘Alo Kentsel Dönüşüm Hattı' kuracaklarını ve kentsel dönüşümle ilgili son gelişmeleri buradan duyuracaklarını açıkladı.
Van Depremi'nin ardından Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı meclisten geçirildiğinden bu yana, AKP'nin en çok sözünü ettiği konulardan biri kentsel dönüşüm. Türkiye'deki yaklaşık 7 milyon yapının afet riski kapsamına alınıp yıkılmasıyla başlatılacak inşa faaliyetinden milyarlarca lira kazanmak için kentsel dönüşümü ağzına sakız eden AKP'nin son hamlelerinden biri de "Alo Kentsel Dönüşüm Hattı" oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, dün yaptığı bir açıklamayla vatandaşları afet riski tespit edilen alanlar hakkında bilgilendirmek, kentsel dönüşüme dair merak edilen soruları yanıtlamak için "Alo Kentsel Dönüşüm Hattı" adı altında çalışmalar yapacağını duyurdu. Bakanlığa bağlı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetler Genel Müdürlüğü'nce bir halkla ilişkiler bürosu kurulacağını açıklayan bakanlık, Twitter ve Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinde de ilgili sayfalar açarak kentsel dönüşüm hamlelerinin kamusal alandaki görünürlüğünü artırmayı hedefliyor.
"Kentsel dönüşüm" yakında reklamlara da çıkar
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu kampanya ile, TOKİ'nin kentsel dönüşüm adıyla gerçekleştirmekte olduğu yaygın yıkım ve inşaat faaliyetini topluma kanıksatmayı hedefliyor. Gerçekleştirilecek yıkımlara vatandaşları ikna etmek için kentsel dönüşümün başlatılacağı kentlerde zaten uzun süredir kamuya açık bilgilendirme toplantıları düzenleyen bakanlık hızını alamayarak, halkın hâlihazırdaki binaların dayanıksız olduğundan emin olması için "depreme dayanıklı binaların yapılmasının önemi"nin beyaz ekranda da anlatılmasını planlıyor. Bunun için, bakanlık yetkililerinin Türkiye'de yaygın izlenen televizyon dizilerinin senaristleri ve yapımcılarıyla görüşüleceği de ilan edildi. Bu doğrultuda bakanlığın ilk olarak, 1509 yılında meydana gelen ve 13 bin kişinin yaşamını yitirdiği "Küçük Kıyamet" adlı depreme Muhteşem Yüzyıl adlı dizide yer verilmesini istediği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın web sitesinde yer alan bir haberde duyuruldu.
Ayrıca TRT başta olmak üzere, ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan televizyon kanallarında ve radyolarda "afet riskinin azaltılması"na ilişkin ayda en az 90 saat olmak üzere "uyarıcı ve eğitici" yayın yapılacağı açıklandı. Görünüşe bakılırsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, televizyon ve radyoda sık sık yayımlanan rezidans reklamlarının yarattığı pazarın gerisinde kalmayarak, afet riski tespit ettiği yapılar yerine diktiği binaları yakında reklamlara da çıkaracak. Zaten TOKİ, Bursa'nın tarihi kentsel imgesini dönüştürerek diktiği konutların satışı için geçtiğimiz yıl verdiği reklamlardan bu yana, televizyon kanallarına sık sık reklam veriyor.
"Kentsel dönüşüm kamuoyuna iyi anlatılmalı"ymış
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın medya harekâtı bir tesadüf değil. Dün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın söz konusu halkla ilişkiler projesi açıklanmadan evvel, AKP yandaşı sermaye örgütlerinden biri olan Türkiye Genç İşadamları Derneği'nin (TüGİAD) Genel Sekreteri Murat Camadan, afet altındaki alanların dönüşümünün Türkiye'nin en önemli projesi olduğunu savunarak, demir çelikten çimento sektörüne, inşaattan müteahhitlik hizmetlerine kadar yapıyla ilgili tüm sektörlerin kentsel dönüşümle birlikte ivme kazanacağını, piyasanın hareketleneceğini söylemişti. Kentsel dönüşümün sekteye uğratılmasından endişe ettiklerini, "afet acılarının yeniden yaşanmaması için" kentsel dönüşümün gerekliliğinin halka iyi anlatılması gerektiğini savunan Camadan'ın sözlerinin hemen ardındansa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı "Alo Kentsel Dönüşüm Destek Hattı"nı kamuoyuna duyurdu. Anlaşılan o ki bakanlık, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'u göklere çıkaran yapı ve inşaat sektörü sermayedarlarının çağrısına kulak vermeye karar verdi.
TOKİ'nin icraatları hasıraltı edilmeye çalışılıyor
Bakanlığın bu hamlesinin Samsun'da dere yatağına inşa edilmiş olan TOKi binaları sebebiyle yaşanan ve 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan felaketin ardından gelmesi ise dikkat çekiyor. Geçtiğimiz haftalarda, "20 milyon binamız var. Ve bunun 6,5 milyonu diri fay hatları üzerinde, yani riskli bölgede. Sadece deprem olarak da değil, sel, toprak kayması, çığ, yangın gibi riskleri de değerlendiriyoruz" diyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, binaların afet riski kapsamına alınarak yıkılması için gerekenin deprem tehdidi dışında sel tehdidi de olabileceğini ağzından kaçırmıştı.
Ancak Samsun'da yaşananlar, AKP'nin "vatandaşın can güvenliğinin koruyacağı" iddiasıyla kentsel dönüşüm kampanyaları yürütürken esas olarak afet tehlikesini gözetmediğini kamuoyu önünde açıkça ortaya koydu. TOKİ'nin Samsun'da sebep olduğu rezaletin ardından üste çıkmaya çalışarak "dayanıklı yapılar inşa ettik; daha kötü bir faciayı engelledik" şeklindeki açıklamaları ve Tayyip Erdoğan'ın "TOKİ en başarılı kurumlarımızdan biridir" sözleri ise TOKİ'nin Samsun'daki icraatını temize çıkarmaya yetmedi. "Alo Kentsel Dönüşüm Destek Hattı"nın, deprem riskine karşı dayanıklı binaların inşasının gerekliliği öne çıkarılarak, TOKİ'ye karşı Samsun'da yaşanan olayla tırmanan toplumsal muhalefetin önünü kapatmak ve TOKİ'nin toplum nezdindeki imajını düzeltmek için de servis edilmiş olması mümkün.
Bayraktar: "önce kamu binaları yıkılacak"
Erdoğan Bayraktar dün bir açıklama yaparak, Türkiye'nin 700 farklı noktasında gerçekleştirecekleri yıkım faaliyetini aynı anda törenle başlatmak istediklerini, büyük oranda kamu yapılarını içerecek bu toplu yıkımın başlatılması için Tayyip Erdoğan'ın tarih vermesinin beklendiğini açıkladı. "çok sayıda kamu binası var. Askeri lojmanlar, okullar ve kamu binaları hatta bizim Bakanlığımızın binası var. En acil, en kolay ve en rahat yerden başlayacağız. Vatandaş sitemizi dönüştürün derse, oradan başlayacağız" diye ekleyen Bayraktar, kentsel dönüşüm projelerinin önümüzdeki 20 yılı kapsayan bir plan dâhilinde ele alındığını ilan etti. Bayraktar, "Bu yasayla sanki vatandaşlar evinden, yerinden edilecek gibi bir imaj yaratılmak isteniyor. Bu imajı da kırmak için dönüşüme kamu binalarından başlayacağız. Kamu binalarından sonra vatandaşla anlaşmaya dayalı esastan yürüyeceğiz" sözleriyle, "Alo Kentsel Dönüşüm Destek Hattı"nın TOKİ'ye karşı toplumsal tepkileri azaltmak için kurulduğunun da işaretini vermiş oldu.