Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı İbrahim Apa, kentsel dönüşümde Gaziantep'in kendi modelini uygulamasını önerdi. Müteahhitler olarak dönüşümde aktif rol almak istediklerini belirten Apa, yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde, Gaziantep'in büyüyüp gelişmesine her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarının mesajını verdi.
Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği, 200'ün üzerindeki üyesinin katılımıyla Genel İstişare Toplantısı düzenledi. Gaziantep'in dört bir tarafında konut üreten ve kamu müteahhitlerinin buluştuğu toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de katılarak, şehrin konut ihtiyacı ve altyapısıyla ilgili meselelerini birlikte değerlendirdi.
APA "SORUMLULUK ALMAYA HAZIRIZ"
GAİMDER Başkanı İbrahim Apa, geleneksel hale getirdikleri istişare toplantısına katılımın geniş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kamu işi yapan ve konut üreten müteahhitlerin büyük bir kısmının bu salonda olduğuna dikkat çeken Apa "İçinden geçtiğimiz zorlu süreçte, verdiğimiz bu birlik-beraberlik görüntüsü çok önemli. Mesleğimize genel bir perspektif açısından bakıp sağduyu ve mesleğin sürdürülebilirliği ile ilgili gerekli yaklaşımları sergilememiz gerekiyor. Mesleğimizi sahiplenmenizden dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Müteahhitler olarak, şehrimizin gelişmesi, büyümesi ve özellikle her kesimin konut sahibi olabilmesi için sorumluluk almaya, elimizi taşın altına koymaya hazırız" diye konuştu.
"GAZİANTEP'İ BüYüTMEYE DEVAM EDECEĞİZ"
Sektörle ilgili her gün yeni yönetmelik, kanun ve önerge yayınlandığını, bunun da sektörde ciddi bir sıkıntıya yol açtığını ifade eden İbrahim Apa "Sıkıntılarımız çok, inanın değişikliklere yetişemiyoruz. Bunlara adapte olmaya çalışıyoruz. Buna rağmen şehrimizin dinamikliğine inanıyoruz. Gaziantep'i büyütmeye ve katkı sunmaya devam edeceğiz. Bunun en güzel örneği sadece bir ayda 3 belediyemizden alınan 2 milyon 200 bin m2 oranındaki ruhsattır. Bu rakam bile, elimizi taşın altına koyduğumuzun en büyük göstergesidir" dedi. Altyapıyla ilgili sektörün beklentilerini de anlatan Apa "Elbette aldığımız ruhsat oranı belli ama iş bununla bitmiyor. Altyapı eksikliklerinin tamamlanması çok önemli. Bizler için en elzem olan inşaata başladığımızda elektriğimizin olması, şu anda özellikle İbrahimli ve çeşitli bölgelerde çok sayıda meslektaşım jeneratörle iş yapmakta. Bu sürdürülebilir değil. En kısa zamanda bunun çarelerini bulmamız gerekiyor. Altyapı kuruluşlarımız ile sürekli istişare halindeyiz. Büyükşehir Belediye Başkanımız ile bu ay 3. defa bir araya geliyoruz. Geçtiğimiz hafta Sayın Valimizin önderliğinde, ilçe belediye başkanlarımızın da olduğu bir toplantı daha gerçekleştirdik. Amacımız çözüm odaklı toplantılar gerçekleştirip, sonuca gitmek. Tabiki altyapının bizlerle beraber yapılması şehrimizi çok ilgilendiriyor. Yıllardan beri kanayan yara haline gelen "her taraf imara açılsın" söylemi vardı, bunu biraz aştık gibi gözüküyor. Son 2 yıldan beri şehrimizin dört bir tarafında açılan yollar bunun en büyük göstergesi. Elbette bu kadar geniş bir alanda bu hizmetleri getirmek gerçekten çok zor. Bunları planlı programlı halde gerçekleştirirsek şehrin gelişimine daha fazla katkı sağlayacağımızı düşünüyorum" dedi.
"ARSA PAYLARI DüŞMELİ"
İmara açılan alanların altyapıları ile birlikte ve okul, pazaryeri, cami, karakol, ulaşım gibi sosyal donatı alanlarının da hazır olmasının önemli olduğuna işaret eden İbrahim Apa "Eğer bu hızlı çözümü iyi anlatabilirsek, hem arsa sahiplerimiz, hem konut alacak müşterilerimiz hem de bizler buna inanırsak, ben Gaziantep'te bunun arsa paylarını düşüreceğine inanıyorum" dedi. Apa "Yıllardan beri, şehrimizdeki en büyük problemlerden birisi, konuta en fazla ihtiyacı olan kesime maalesef konut üretemiyoruz. Şu anda ürettiğimiz konut segmenti ile talep olan konut segmenti arasındaki makas gittikçe büyüyor. Arsa payları bunun en büyük sebeplerinden birisidir. Arsa paylarını düşürebilmek bizim elimizde değil, kamunun desteğine ihtiyacımız var. Ucuz arsa üretilmesi konusunda Büyükşehir Belediyesi'nin ciddi bir çalışması var, bunu da olumlu olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.
"GAZİANTEP KENDİ MODELİNİ OLUŞTURMALI"
Kentsel dönüşümde Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerindeki modelleri incelediklerini anlatan Apa "Başarılı örnekler var ama Gaziantep'in kendi modelini uygulaması gerekiyor. Biz niye yapamayalım? Bundan sonraki kısa ve orta vadede, bu kadar imar alanları açıp, altyapı hizmetlerini geliştirdikten sonra kentsel dönüşüme biraz daha özen göstermemiz gerektiğini düşünüyorum. Yerel müteahhitler olarak bu konuyu biraz daha sahiplenmemiz lazım. Bu konunun takipçisi olalım, fikirlere açık olalım. Sizlerin de fikirlerini dinleyelim. Kentsel dönüşüm Gaziantep için önemli bir unsur. Göreceksiniz belkide önümüzdeki 10 yıl içinde, bir çoğumuz bu noktalara akın edeceğiz. Bu konuda belediye başkanlarımızda yerel müteahhitlerin kentsel dönüşüme yönelmesi için gerekli girişimleri yapıyorlar. Bunları da yakından takip ediyoruz. Gaziantep'teki yıllık konut satış rakamı şu an 24 binlerde. Bunu neden 40 binlere çıkartmayalım. Eğer bu söylediklerimi başarırsak rakam 40 bine ulaşır ve böylece yaşadığımız şehrin büyümesine, gelişmesine daha fazla destek vermiş oluruz" diye konuştu.
"YEREL MüTEAHHİTLER OLARAK BİRLEŞMELİYİZ"
Apa, şehrin daha hızlı gelişmesi açısından yeni yerleşim bölgelerinde sosyal donatı hizmetlerinin hızlı bir şekilde tamamlanmasının da önemine dikkat çekti. Şehrin 11 ayrı bölgesinde yapılaşma sürecinin devam ettiğini söyleyen Apa "Buraların tamamen dolması yaklaşık 10 yıl gibi bir süreci kapsayacaktır. özellikle yeni açılan imarlı alanlarda, Geneyik, Kilis yolu, Beykent gibi alanlarda birleşerek projeler geliştirmeliyiz. Yerel müteahhitlik sektörünün güçlenmesi için bu konuya daha fazla zaman ayırmasında yarar var.
İbrahim Apa konuşmasında, 1 Ekim'de yürürlüğe giren İmar Yönetmeliği ve devamında yaşanan bazı sıkıntılar hakkında da Başkan Fatma Şahin'e bilgi verdi.
FATMA ŞAHİN "BU BİRLİKTELİK ŞEHRİ BüYüTüR"
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GAİMDER'in Genel İstişare toplantısına, müteahhitlerin yüksek orandaki katılımının kendisini mutlu ettiğini ifade ederek "Sizler, bu şehirde taş üstüne taş koyan bir sektörsünüz. Şehrimizin yaşam kalitesini ilgilendiren meselelerde tecrübe paylayışı, bilgi birikimi, sorunlara ortak çözüm üretme ve şehrin altyapısı için bir arada olmak çok önemli. Yani, Birlikten kuvvet doğuyor. Demokrasi yerelde başlar sözünün ispatı İnşaat Müteahhitleri'nin bu birlikteliğidir. Buna inanan farklı fikirlerdeki insanları bu salonda bir araya getiren Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği'ni şahsım ve belediyem adına tebrik ediyorum. çünkü her sektör bunu başaramıyor, bunu sağlamak çok kolay olmuyor. Bunu başaranların hem bireysel, hem şehir, hem ülke olarak çok hızlı bir şekilde büyüyebilme gücüne şahit olmuş birisiyim" dedi.
Göreve geldiği 4 yıllık süreçte, şehirleşme ve altyapıyla yaptıklarını anlatan Şahin "ülkemizin etrafında yaşanan olaylar, bu 4 yıl içerisinde yönetilmesi gereken ciddi bir süreç olarak karşımıza çıktı. Dünyanın yaşadığı bu sorunda, ülkemizin sınırda yaşadığı bu sorunları, şehrimiz adına en az zararla çıkarmak ve halkımıza verdiğimiz sözü mazeret üretmeden hakikaten çok yoğun bir şekilde çalıştık" ifadesini kullandı.
Yerele önem veren bir anlayış içerisinde olduğunu söyleyen Şahin "Şuna inanıyorum, siz huzurluysanız biz de mutluyuz. Sürdürülebilir kalkınma modeli bizim için çok önemli. Başkanlığa geldiğimde şehri aydınlatmak için Bakanlarımızın desteğiyle önemli bütçeler aldık. Şehrin enerji altyapısıyla ilgili bütçeyi 60 milyon liraya çıkartmıştık. Yeni dönemde daha fazla bütçe için yanlarına gideceğiz. Eskiye göre daha hızlı yol alıyoruz. AYKOME'yi oluşturduk. Buraya müteahhitlerimizi de dahil ettik" dedi.
ORTA GELİR GRUBUNUN KONUT İHTİYACI
Konut açığının kapatılmasına yönelik ciddi çalışmalar içerisinde olduklarını söyleyen Şahin "Orta gelir grubunun konut ihtiyacı had safhada. Bu doğrultuda, Kuzey Şehir için yakında talep toplamaya başlayacağız. Bu tip konutlarda 1'e 30 talep geliyor, bunu görüyoruz. Bunun için sizin bizden istediğiniz konutu yapılacak yer konusunda çok büyük fırsatlarımız var. Sorun şu aslında; unumuz, yağımız, şekerimiz var ama bir türlü hızlı helva yapamıyoruz. Sizinle birlikte bunu başarmak istiyoruz. Bizim size vereceğimiz alternatiflerle beraber "gelin şu şehrin 40 yılını planlayalım" dediğinizde de yanınızdayız. Bu modeli eğer bu salon oluşturamazsa hiç kimse oluşturamaz. Bu konuda sizin cesaretinize güveniyorum. Bu şehrin en büyük farkı üreten insanlar şehri, bunun ana motoru da sizlersiniz. Hiçbir kar düşünmeden size her türlü desteği vermeye hazırım" diyerek sözlerini tamamladı.
Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Latif Karadağ, Genel Sekreter Deniz Köken'in de yer aldığı toplantıda, Genel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan ile GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler de birer sunum yaptı. Toplantıda, Genel Sekreter Yardımcısı Ali Aslan, Fen İşleri Daire Başkanı Sevda Usalp, İmar Şehircilik Daire Başkanı İrem Elbeyli, Şube Müdürü Funda Kök ile AYKOME Şube Müdürü Gazi Kördeve de hazır bulundu.