"KONUT EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ"

08 Aralık 2017 Paylaş

Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği (GAİMDER) Başkanı İbrahim Apa, konut sektöründe bilinmeyen şifreleri rakamlarla açıklarken, son 2 yılda trendini yükselten konut sektörünün 2017 yılında zirveye çıkması için atılması gereken adımlara işaret etti. Apa, damga vergisinin sıfırlanması ve KDV'deki düzenlemelerle derin bir nefes alan sektörün ucuz arsa üretilmesiyle en iyi yatırım aracı olma özelliğini koruyacağını belirterek, Bu konuda alt yapı kuruluşları ve yerel yönetimlerle istişareleri sürdürdüklerini söyledi.

Gaziantep'te konut sektöründeki gelişmelerle ilgili yapılan yorumlara son noktayı Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı  İbrahim Apa koydu. Gaziantep'te konut satışının 2015 yılında 24 bin, 2016 yılında ise yükselişle 27 bin rakamına ulaştığına dikkat çeken Apa, ‘'Her ne kadar sınırımızda yaşadığımız sorunlar ve yaşanan göçlere rağmen, girişimci ve yatırımcı insanlaR kenti Gaziantep'te faaliyet gösteren müteahhitler olarak sektöre 2017 yılında da umutla bakıyoruz.'' dedi.

‘'KONUT EKONOMİNİN LOKOMOTİFİDİR''

Başkan Apa, inşaat sektörünün kendisine bağlı 200'den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep yaratan ekonomik bir güç olduğunu belirterek, ‘'Bu da ekonominin lokomotifi  olma özelliğini bu sektöre kazandırmaktadır. Sektörün Gayrisafi Milli Hasıla'daki payı yüzde 30 civarındadır. İngiltere'de yapılan bir araştırmada yeni bir evde 150 farklı meslek kolunu ilgilendiren 23 bin parça bulunmaktadır.  Bu sebeple hiçbir ekonomik faaliyet inşaat sektörü kadar doğrudan veya dolaylı olarak ekonomiye etki etmemektedir.  Sektör bu özelliğini 2017 yılında da hızla devam ettirecektir. Döviz kurlarındaki artış her ne kadar inşaat maliyetlerini arttırmak için baskılasa da, bunun farkında olan yatırımcı sığınılacak en iyi liman olan konuta yönelmektedir. ‘'dedi.

‘'KONUT HER ZAMAN ZARURİ BİR İHTİYAçTIR''

Konutun her zaman zaruri bir ihtiyaç olduğunu ve son 2 yılda konut satış rakamlarında yükselme olduğuna da dikkat çeken Apa, ‘' 2015 yılında Gaziantep'te 24 bin olan konut satışı, 2016 yılında 27 bin rakamına ulaşmıştır. Her ne kadar sınırımızda yaşadığımız sorunlar ve devam eden göçlere rağmen, girişimci insanlar  ve yatırımcı kenti Gaziantep'te faaliyet gösteren müteahhitler olarak sektöre 2017 yılınıda umutla bakıyoruz. İnsanlar için konut zaruri bir ihtiyaçtır. ‘' diye konuştu.

‘'SON İYİLEŞTİRMELER POZİTİF ETKİ YAPMAYA BAŞLADI''

Zor bir yıl olan 2016'dan sonra hükümet nezdinde inşaat sektörüne yönelik yapılan iyileştirmelerin sektöre büyük faydalar sağladığını açık bir şekilde gözlemlediklerini dile getiren Apa şunları söyledi: ‘'Son yapılan düzenlemeler ile damga vergisinin sıfırlanması, 150 metrekare üstğü konutlarda yüzde 8 olan  KDV süresinin uzatılması,   KDV iadelerinin 1 ay gibi kısa sürede yapılması inşaat sektörünü pozitif anlamda tetiklemektedir. Yakın zamanda tapu harçlarında da bir indirim yapılmasını bekliyoruz. Vergisini düzenli ödeyen mükelleflerin yüzde  5 gibi bir indirim alacağının da yakın zamanda açıklanacağını tahmin ediyorum. Bu iyileştirmelerle sektör hiçbir şekilde direncini kaybetmeden hizmet vermeyi sürdürecek,  kent ve ülke ekonomisinin kalkınması için elini taşın altına koymaya devam edecektir. Bizler Gaziantepin gayrimenkul geleceğinden umutluyuz. çünkü sığınılacak en iyi yatırım aracının konut yatırımı olduğunu vatandaşlarımız ve biz müteahhitlerde bilmekteyiz. ‘'

‘'UCUZ ARSA üRETİMİ İçİN ALTERNATİF çöZüMLERE İHTİYAç VAR''

Yerel bazda konuta ihtiyaç olan kesime arsa paylarının yüksek olması nedeniyle üretim yapmakta güçlük çekildiğine ve özel sektörün bu soruna tek başına çözüm üretmesinin imkansız olduğunu dile getiren Apa, çözümün şifrelerini de şöyle sıraladı: ‘'Yapılan düzenlemeler ve bundan sonra atılacak adımlar yerelde belediyelerin ve alt yapı kuruluşlarının desteğiyle bu sorunların çözüleceğini düşünüyoruz. Biz dernek olarak bu konuda hem belediyeler hem de alt yapım kuruluşlarıyla yeni altermatif çözümler üretebilme adına sürekli istişare halindeyiz.  özellikle imarlı kesimlerde yol ve alt yapı hizmetlerinin hızlı bir şekilde yapılmasıyla 2017 yılında çok farklı bir başarı hikayesi çıkacağına inanıyoruz.  Geçmiş dönemde yaşanan krizlerde konutta bir değer kaybı olmadığını, son 2 yılda Gaziantep'te daire fiyatlarında bir artış olmadığını kamuoyuna iyi anlatmamız gerekiyor. Vatandaşımızda bunu bildiği için konut almaktan vazgeçme gibi bir girişimde bulunmuyor. Destekler  ve çeşitli argümanlarla hem devletimizin hemde biz mütaeahhitlerin bu sürece pozitif etki yapacak destekleri vermemiz gerekiyor. Yani doğru adımlarla 2017 yılı Gaziantep için konutta yükseliş dönemi olabilir. ‘'

‘'KONUT UZUN VADEDE ALTERNATİFSİZ YATIRIM ARACI OLACAKTIR"

Konutun uzun vadede en popüler yatırım aracı olma özelliğini koruması için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını dile getiren Apa, ‘'Bizler konut üretiminde ve satışında elimizi taşın altına koyarken,  aynı zamanda konutun hem ihtiyaçtan dolayı satılan bir argüman, uzun vadede de konutun tekrar bir yatırım aracı haline dönüşeceğine olan inancımız tamdır. Bu konuda bizlere düşen görevleri bundan önce olduğu gibi, bundan sonraki süreçte de yapmaya hazırız.'' dedi.

Kaynak : Yeni Sayfa Gazetesi (12.02.2017)