Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı İbrahim Apa, son dönemde döviz kurlarında görülen ciddi yükseliş, petrol fiyatları ve inşaat malzeme fiyatlarında, öngörülmesi mümkün olmayan maliyet artışlarına yol açtığını belirterek, mevcut rakamlar üzerinden, özellikle kamuya ait devam eden projelerde zorluklar yaşandığını açıkladı.
Son bir yıldır yaşanan olağanüstü fiyat artışlarına bir de döviz kurlarının ilave yük bindirmesiyle birlikte müteahhitlik sektörü önünü görmekte zorlanıyor ve destek bekliyor. Kamu müteahhitleriyle düzenlenen toplantıda bir araya gelen İbrahim Apa, üyelerin taleplerini dinledi. Sektörün kur artışlarından kaynaklı yeni maliyet artışları ile karşı karşıya kaldığına dikkat çeken İbrahim Apa, gerek kamu müteahhitlerinin, gerekse özel sektörde yap-sat yapan müteahhitlerin önünü görmekte zorlandıklarını ifade etti.
“Zor bir dönemden geçtiğimizin farkındayız” diyen İbrahim Apa “Biliyoruz ki, dünya zor bir dönemden geçiyor. Küresel konjonktürde radikal siyasi ve ekonomik değişimler yaşanıyor. Bu konuda, herkes gibi bizlerde üzerimize düşen fedakarlıkları elbette yapacağız. Ancak, kamu da taahhüt ile alınan işlerdeki fiyat artışları, yüklenici firmalarımızı zor durumda bırakmıştır. Üyelerimiz şartlarını zorlayarak işlerine devam etmektedir. Yaşadığımız süreçte, yüklenicisi olduğumuz projelerin sürdürülebilirliğine dair imkanlarımızı seferber ederek, elimizden geleni yapmaktayız, yapmaya da devam edeceğiz.” diye konuştu.
“FİYAT FARKI VERİLMELİ”
2017 yılında süreli taahhüt işi almış müteahhitlerin maliyet artışlarını takip etmekte zorlandığını belirten Apa, hükümetten seçim öncesi Fiyat Farkı Kararnamesi’nin çıkartılmasını istedi. Son 1 yıldır başta demir, çimento, beton, akaryakıt ve demir türevi tüm malzemelere gelen zamlara, son günlerde yaşanan dövizdeki artışlar da eklenince, yatırımı başlamış projelerde maliyetlerin yükseldiğini söyleyen İbrahim Apa, bundan sonra çıkacak ihalelerde mutlaka fiyat farkı verilmesi şartı olması gerektiğini söyledi. Şimdiden piyasa fiyatlarının 2018 yılı Birim fiyatlarının üzerine çıktığın belirten Apa, “Bu nedenle geçen yıldan süreli iş yapan firmalara yönelik fiyat farkı verilmesinin önünü açacak bir yasal düzenleme için hükümetimizden destek bekliyoruz” dedi.
“KEFALET SİGORTASI YAYGINLAŞMALI”
Apa, kamudaki müteahhitlere fiyat farkı verilmesiyle ilgili İMKON’un da girişimlerde bulunduğunu açıkladı. Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen Kefalet Sigortası’nın önemine dikkat çeken Apa, uygulamanın yaygınlaşmasıyla beraber bankalar nezdindeki kredi limitleri ve teminat mektupları üzerinde oluşan yükün hafifleyeceğine işaret etti. Apa “Kefalet Sigortası uygulaması, kamu ihalelerinde aktif olarak kullanılmalı. Bu konudaki girişimlerimiz devam ediyor. Yerel yöneticilerimizden aldığımız destekle Derneğimiz ve Konfederasyonumuzda bu konuda bir çalışma yürütüyor” diye konuştu.
“MEVCUT FİYAT ARTIŞLARI KONUTA HENÜZ YANSIMADI”
İbrahim Apa, maliyet artışlarının, bundan sonra yapılacak konutların fiyatına olumsuz etki edeceğini ancak mevcut yapılan ve satışı devam eden konutlara, bu artışın yansımadığını belirterek, konut almayı düşünen vatandaşlara “Şu an alım yapmak için en uygun dönem” tavsiyesinde bulundu. Konutta balon olduğu görüşlerine katılmadığını belirten Apa, sadece talep azalması olduğunu söyledi. Konutun hala en iyi yatırım aracı olma özelliğini sürdürdüğüne dikkat çeken Apa “Piyasada oluşan talep azalmasının önüne geçmek için hükümetimiz tarafından KDV ve tapu harçlarında indirime gidildi. Kısa bir süre de olsa konut kredi faizleri 0.98’e düştü. Meslektaşlarımız da, konut girdilerindeki fiyat artışlarını fiyatlarına yansıtmadı. Dolayısıyla, şu anda konut alma zamanı olduğunu söyleyebilirim” şeklinde konuştu.
OTOPARK YÖNETMELİĞİ’NDE ERTELEME GÜNDEMDE
Geçtiğimiz günlerde, gündeme getirdikleri Otopark Yönetmeliği ile ilgili girişimlerinin olumlu sonuç vermeye başladığını da açıklayan İbrahim Apa “Mevcut yönetmeliğin 1 Haziran itibariyle yürürlüğe girmesi öngörülüyordu. Biz yönetmelikle ilgili düşüncelerimizi paylaştık. Bu konuda olumlu mesafeler aldık. Bizimde talebimiz olan, yönetmeliğin ertelenmesi yönünde bir görüş birliği oluşmuş durumda. GAİMDER olarak bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.
MÜTEAHHİTLER DESTEK BEKLİYOR
Bu arada, yapılan toplantıda beklentilerini dile getiren Kamu Müteahhitleri, seçimlerin hemen ardından gündemin vakit kaybetmeden ekonomiye dönmesini, sektör açısından yeni bir sayfa açılmasını, göreve gelecek hükümetin sektöre desteklerini sürdürmesi temennisinde bulundu. Müteahhitler, inşaatta önemli bir tüketim kalemi olan demirin ton fiyatının 3 bin 200 liraya yaklaştığına dikkat çekerek, demir fiyatlarındaki KDV oranının geçici de olsa yüzde 1’e düşürülmesini talep etti. Müteahhitler, beton fiyatlarında ise, Gaziantep ile yakın bölgeler arasındaki çok ciddi fiyat farklarına dikkat çekerek, bu konuyu da yakın zamanda gündeme getireceklerini açıkladı.