İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI RAPOR HALİNE GETİRİLDİ

08 Ocak 2014 Paylaş

GTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı M. Rıdvan Köksüzer başkanlığında yapılan ve inşaat sektörünün sorunlarının ele alındığı toplantının ardından oluşturulan “Gaziantep İnşaat Sektörü Problemleri ve çözüm Önerileri Raporu“ Belediye Başkan Adaylarına sunularak sorunlara çözüm talep edilecek. Raporda Gaziantep'in çağdaş, yaşanabilir, güvenli bir kent haline gelebilmesi için yapılacakları dile getirdiklerini söyleyen GTO Başkan Yardımcısı Rıdvan Köksüzer, inşaat sektörünün Gazaintep'in ekonomik yapılanmasında önemli bir yere sahip olduğunun altını çizdi. GTO İnşaat Sektörü Meslek Komiteleri Gaziantep inşaat sektörünün ana sorunlarını saptamak ve belirlenen çözüm önerileri üretmek amacıyla genişletilmiş toplantıda bir araya geldi. GTO Başkan Yardımcısı M.Rıdvan Köksüzer'in başkanlık ettiği İnşaat Müteahhitle

GTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı M. Rıdvan Köksüzer başkanlığında yapılan ve inşaat sektörünün sorunlarının ele alındığı toplantının ardından oluşturulan "Gaziantep İnşaat Sektörü Problemleri ve çözüm önerileri Raporu" Belediye Başkan Adaylarına sunularak sorunlara çözüm talep edilecek.

Raporda Gaziantep'in çağdaş, yaşanabilir, güvenli bir kent haline gelebilmesi için yapılacakları dile getirdiklerini söyleyen GTO Başkan Yardımcısı Rıdvan Köksüzer, inşaat sektörünün Gazaintep'in ekonomik yapılanmasında önemli bir yere sahip olduğunun altını çizdi.

GTO İnşaat Sektörü Meslek Komiteleri Gaziantep inşaat sektörünün ana sorunlarını saptamak ve belirlenen çözüm önerileri üretmek amacıyla genişletilmiş toplantıda bir araya geldi. GTO Başkan Yardımcısı M.Rıdvan Köksüzer'in başkanlık ettiği İnşaat Müteahhitleri- Mimarlar, Mühendisler, İnşaat Taşeronluk Faaliyetleri, İnşaat Tesisat Hizmetleri Meslek Komitelerinin katıldığı toplantıda Gaziantep inşaat sektörünün son dönemlerde yaşadığı sıkıntılar ele alınarak rapor haline getirildi ve belediye başkan adaylarına sunulmasına karar verildi.

çağdaş, yaşanabilir, güvenli bir kent istiyoruz

GTO Başkan Yardımcısı Köksüzer, Gaziantep'in ekonomik yapılanmasında inşaat sektörünün önemli bir yere sahip olduğunu, inşaat sektörünün her geçen gün büyüyen problemlerinin çözümünün yaratacağı etki dikkate alındığında, büyük önem taşıdığını belirtti.

Sektörde birçok sorunun olduğunu ve çözüm önerilerini tespit etmek amacıyla yapılan toplantıların önemli olduğunu söyleyen Köksüzer, "İnşaat sektörü ülkemiz ve Gaziantep ekonomisi içerisinde ayrı bir yere ve öneme sahiptir. Son yıllarda Gaziantep inşaat sektöründe önemli sorunlar yaşanmakta ve bu sorunlar sürekli olarak artmaktadır. Odamıza kayıtlı inşaat sektöründe faaliyet gösteren meslek komiteleri ile bir araya gelerek, sorunlar konusunda görüş alış verişinde bulunduk ve bir rapor hazırladık. Gaziantep inşaat sektörü için tespit ettiğimiz sorunları ve çözüm önerileri raporunu belediye başkan adaylarına sunarak çözüm talebinde bulunacağız. Raporda Gaziantep'in çağdaş, yaşanabilir, güvenli bir kent haline gelebilmesi için yapılacakları dile getirdik" dedi.

Rapor 25 konu başlığından oluşuyor

İnşaat sektörünün sorunları ve çözüm önerilerinin ele aldığı toplantıyı ve hazırlanan raporu değerlendiren GTO Başkan Yardımcısı Köksüzer, sektörde bir çok sorun olduğunu, bu sorunların başında da yeni imar alanları, ruhsat ve iskan konusunda yaşanan sıkıntılar, kentsel dönüşüm, Harçlar kanunu ve KDV sorunu, problemli arsaların çözümü gibi sorunların geldiğini söyledi.

Sektörün yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini 25 konu başlığında topladıkları  "Gaziantep İnşaat Sektörü Problemleri Ve çözümleri Raporunu" tüm belediye başkan adaylarına vererek, çözüm talebinde bulunacaklarını belirten Köksüzer, " Ekonominin bel kemiği konumunda olan inşaat sektörünün sorunlarını uzun süredir tartışıyoruz. Son dönemlerde Gaziantep'te inşaat sektörünün karşılaştığı en önemli sorunlardan biri de TOKİ ve belediyelerin meydana getirdiği haksız rekabettir. Toplantılarda belediyeler tarafından imarlı arsa üretilmediği için sıkıntılar yaşandığı ve arsa fiyatlarında artış meydana geldiği dile getirildi. Toplantılarda gündeme getirilen konuları rapor haline getirdik. Sektörde biriken birçok sorun var. Bu sorunlara çözüm getirilmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

 

İŞTE O RAPOR

 

GAZİANTEP İNŞAAT SEKTöRüNüN PROBLEMLERİ VE çöZüM öNERİLERİ

1-YENİ İMAR ALANLARININ AçILMASI

Belediyelerin yeni imar alanları açmaması, mevcut arsa fiyatlarında artışa neden olmakta ve bu durum sektörde yatırımların azalması sonucunu beraberinde getirmektedir. Sektörün gelişimi ve değişen konut ihtiyaçların karşılanması için yeni imar alanlarının açılması, ivedilikle ele alınması gereken konuların başında gelmektedir. İmara açılması gereken bölgelerin başında Yamaçtepe, İbrahimli 2 ve Sam Bölgeleri yer almaktadır.

2- İMAR ALANLARINDAKİ DüZENLEMELER

İmara açılan bölgelerde 18. Madde uygulamasının yapılarak bu bölgelerde yapılaşmanın bir an önce başlayabilmesi için parselasyon ve altyapı hizmetlerinin tamamlanması gerekmektedir.

3-ADA PARSELİ SİSTEMİNİN ESAS ALINMASI

İnşaat sektöründeki talep daralmasının giderilmesi ve değişen konut taleplerinin karşılanabilmesi için yeni imar alanlarının açılmasının yanı sıra bu açılacak yeni bölgelerin ada parseli sistemiyle açılması ve buralarda site şeklinde konutlar yapılması önem taşımaktadır.

Site şeklinde yapılacak konutlar ile belediyelerin yeşil alan, sosyal tesis ve küçük yollar yapma maliyeti önemli ölçüde ortadan kalkacak ve bu alanların artışı ile sosyal ihtiyaçların karşılanmasının yanı sıra şehrin modern yapısına önemli bir katkı sağlayacaktır.

4-KENTSEL DöNüŞüM , BELEDİYE VE TOKİ KONUTLARI

TOKİ ve İlçe Belediyeleri tarafından yapılan ve yapılması planlanan sosyal konut projeleri (100 m2 altındaki) haricindeki konutlar inşaat sektörünün gelişimine önemli ölçüde zarar vermekte ve haksız rekabete sebep olmaktadır.Toki ve  ilçe belediyelerimizin alt gelir seviyesine yönelik sosyal konutlar  tarafımızdan büyük bir memnuniyetle ile karşılanmakta ve her platformda bu husus dile getirilmektedir.  

Gaziantep'in %60'ının kaçak ve plansız yapı olduğu düşünülürse, bu alanların tamamının imar planlamasının  şehrin dokusuna uygun olarak yeniden projelendirilerek yeni imar planlarının oluşturulması gerekmektedir. Kentsel dönüşümün başarıya ulaşabilmesi ; özel sektör, ilgili idareler ve mülk sahiplerinin koordinasyonuyla mümkündür.

Kolejtepe, Kavaklık ve öğretmenevleri mahallelerindeki betonarme binaların ekonomik ömrünü tamamladığından dolayı riskli kabul edilebileceği yeniden parselasyon yapılarak adalar oluşturulması gerekmektedir. Bölgenin otopark ihtiyacı da düşünülerek çözüm üretilmesi gerekmektedir.

Yerel idarelerin yaptığı inşaat projelerindeki ihalelerde Gaziantep firmalarına öncelik tanımasıyla inşaat için harcanan kaynak yine şehrimizde kalacak şehir ekonomisine ve işgücüne önemli katkı sağlayacaktır. Şehir dışından gelen firmalar insan kaynağı ve tedarikçilerini şehir dışından seçmekte ve kaynağını Gaziantep dışına aktarmaktadır. Söz konusu konutları satın alan vatandaşlar inşaat bitiminde yaşadıkları sorunlarda karşılarında muhatap bulamayarak zor durumda kalacaklardır.

Belediyelerin ve TOKİ'nin yapacakları konut proje alanlarını merkeze uzak yerlerden seçmeleri, bu bölgeleri hareketlendirmeleri açısından önemli bir uygulama olacaktır.

5-TRAFİK SORUNU

Yeni yapılan yerleşim yerlerinde yolların mümkün olduğunca geniş bırakılması ilerleyen yıllarda yaşanacak olan trafik problemlerinin önüne geçecektir.

Son dönemlerde kentimizde özellikle Ali Nadi ünler Bulvarı, Fevzi çakmak Bulvarı üzerinden Duisburg Bulvarı'na çıkarken kullanılan cadde olukça dar olup, trafik çoğunlukla aksamaktadır. Yaşanan trafik sorunun çözümü ve trafiğin rahatlatılması için gerekli tedbirlerin alınması vatandaşlar açısından önemli bir gelişme olacaktır.

Şehir trafiğini rahatlatacak olan güney-kuzey aksında Abdulkadir Aksu Bulvarı'nın İpekyolu bağlantısı ile Düşkünler Yurdu önünden geçen yolun kamulaştırma işlemlerinin tamamlanarak İpekyolu'na bağlanması gerekmektedir.

özellikle tramvay hatlarının bulunduğu bölgelerde trafik akışının rahatlatılması için çözümler geliştirilmelidir. Tramvaylar mevcut sinyalizasyon sistemine uymalıdır.

 çevreyolundan Karataş1,2 ve İbrahimli Bölgelerine çıkış bağlantılarının arttırılması trafik yoğunluğunu azaltacak ve ulaşımı kolaylaştıracaktır.

Ayrıca İpekyolu üzerinde bulunan Sani Konukoğlu Bulvarı üst geçidinde toplu taşıma araçları hem trafiği olumsuz etkilemekte hem de buradaki yayaların can güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Bu alanda duraklar için bir cep yapılması oluşabilecek problemleri önleyecektir.   (Konu 26.12.2013 tarih ve 4719 sayılı yazı ile UKOME'ye bildirilmiş, 10.01.2014 tarih ve 45 sayılı yazıyla bölgedeki arazilerin özel mülkiyet arazisi olmasından dolayı cep çalışması yapılamayacağı cevabı alınmıştır.) Belediyeler trafiği çok rahatlatacak yerlerde kamulaştırma bedellerini ödeyerek trafik sorunlarının çözümüne katkı sağlamalıdır.

Kentimiz genelinde yaşanan trafik problemlerinin giderilmesi, trafik akışının rahatlatılması için STK lar ile koordineli bir şekilde çalışma yapılması ve Ulaşım Master Programının gözden geçirilmesi gerekmektedir.

6-RUHSAT İŞLEMLERİ

Ruhsat ve diğer resmi işlemlerde çok fazla prosedür olması ve işlemlerin seri ilerleyememesi söz konusudur. Belediyelerde ruhsat için başvuruların belirli bir sıra numarası ile yapılması ve bu sıra numarası ile takip edilmesi , dosyalarda bulunan eksikliklerin tek seferde incelenerek gerekirse bir resmi yazı ile toplu olarak başvuran firmaya verilmesi hem firmanın takibini kolaylaştıracak hem de işlemlerin hızlanmasını sağlayacaktır. İşlemlerin kolay takibi açısından online takip sisteminin geliştirilmesi de sektöre kolaylık sağlayacaktır.

7-İMARA AçILAN BöLGELERDEKİ EKSİKLİKLER

İmar alanları açılırken altyapı çalışmalarının sistemli yapılması ve en baştan planlanması gerekmektedir. Şehir imar planı yapılırken okul, cami, pazaryeri, park vs.  alanların belirlenmesi şehrin planlı büyümesini sağlayacak ve çarpık kentleşmenin önüne geçilecektir.

özellikle Şahinbey Güneş Mahallesi ve Karanlıkdere Bölgesindeki ruhsat verilen inşaatlarda yol, kanalizasyon vb. altyapı çalışmaları bulunmamaktadır. Ruhsat verilen tüm yerlerde altyapı çalışmalarının tamamlanması büyük önem arz etmektedir.

İmara açılan bölgelerde altyapı çalışmalarının yapılmaması nedeniyle inşaat şirketleri ciddi problemler yaşamaktadırlar. Bu nedenle, imara açılan alanların parselasyon ve alt yapı çalışmalarının da ivedilikle yapılması sektör için olumlu bir gelişme olacaktır.

İmara açılan bölgelerde dere yataklarının korunarak yoğunluk arz eden planlamaların yapılmaması gerekmektedir.

8-İLçE BELEDİYELERİN UYGULAMALARI

Şahinbey ve Şehitkamil Belediyesinin ticari arsalara yönelik farklı uygulamaları bulunmaktadır.  Daha önce belediyelerin ticari arsalara bina yapılırken, alt kısmın ticari üst kısmın ise konut olarak yapılmasına izin verilirken, son dönemlerde izin verilmemesinden dolayı arsa sahipleri mağdur olmaktadır. Bu konuda arsa sahiplerinin mağdur edilmemesi adına uygulamanın daha önceki şekliyle yapılması yine önemli bir gelişme olacaktır.

Belediyelerin şantiye şefliği uygulamasında müteahhit firmaların 2 ayrı şirketleri varsa, şantiye şefinin 30.000 m2. işi kontrol etme hakkı varken, A şirketinde 10.000 m2. İşi bir şantiye şefi alırken geri kalan 20.000 m2. için B şirketinde şantiye şefi olamayacağı konusu yer almaktadır. Bu uygulamanın yeniden düzenlenmesi konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde girişimde bulunulması gerekmektedir.

Gaziantep'te imara yönelik yönetmeliklerin Şahinbey ve Şehitkamil Belediyeleri'nce birlikte yorumlanıp birlikte uygulanması; iki bölge arasında uygulama farklılıklarının ortadan kalkması sağlanmalıdır.

Belediyelerin kendisine ait mülklerde imar tadilatlarıyla H serbestliği ve emsal artışı avantajları sağlaması plan bütünlüğüne zarar vermekte ve haksız rekabete sebep olmaktadır. örneğin; Onkoloji Hastanesinin bulunduğu bölgede Belediyelere ait arsalarda "H" serbest iken şahıs mülklerinde "H" 12.50 olarak uygulanmaktadır. Belediyelerin rant uğruna plan bütünlüğünü bozan bu uygulamalardan vazgeçmesi gerekmektedir.

Büyükşehir İmar Yönetmeliği'nin sektörü temsil eden STK larla birlikte ortak akılla yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

9-RİSKLİ ALANLAR

Şahinbey ilçesindeki riskli alan ilan edilen 32 mahallede zemin etüdlerinin ve gerekli araştırmaların yapılmadan , sırf siyasi kazanç elde etmek için, kent bütünlüğünü göz önüne almadan ,bireysel olarak çalışma yaptığı tespit edilmiştir. Büyükşehir Belediyesi her iki ilçe belediyesiyle birlikte yeni bir taslak proje oluşturmalıdır.Proje Sivil Toplum örgütleri ve kamuoyu ile paylaşılarak buralardan elde edilecek rantların da bölgenin sosyal ihtiyaçlarında kullanılmak üzere dağıtılması gerekmektedir.Kentsel dönüşüm alanlarının yenilenmesinde Gaziantep'teki müteahhit firmaların da devreye sokulmasıyla daha hızlı, daha rekabetçi ve daha yenilikçi projelerin ortaya çıkması sağlanabilir.

10-GARAJ TAPULU DAİRELER

Garaj tapulu daire ve işyerlerinin yapılmasına ve kullanılmasına daha önce belediyelerimizce göz yumulmuştur. Ancak şu anki uygulamalarda garaj tapulu dairelerin  doğalgaz aboneliği yapılmamakta ve daha önce aboneliği yapılan dairelerin sözleşmeleri feshedilmekte, bu dairelerde yaşayan vatandaşlarımız zor durumda bırakılmaktadır.Bu nedenle Gaziantep'in kanayan yarası haline gelen bu sıkıntının çözümü konusunda ivedilikle çözüm bulunması gerekmektedir.

11-ŞAHİNLER PARKI

Şahinler Parkında yapılması düşünülen Otel, yeşil koridorun bozulmasına neden olacaktır. Bu kararın yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir.

12-ZEMİN ETüTLERİ

Gaziantep  3. Derecede deprem bölgesi olmasına rağmen 1. Derecedeki bölgelere yaklaşık kuşbakışı  35 km yakınlıkta olması nedeniyle risk altındadır, bunun için Belediyelerimiz nezdinde jeoloji mühendisi istihdam edilmesi gerekmektedir.

Parsel bazında yapılan zemin etütlerinin Belediyeler tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, yeni açılacak olan imar alanlarında jeolojik etüt raporlarının tek seferde topluca Belediyeler tarafından yapılması sektörde yer alan firmaların işlemlerini kolaylaştıracaktır.

13-ARSA SPEKüLASYONLARI

Arsa spekülasyonlarının önüne geçilmesinin bir yolu, Batılı ülkelerde olduğu gibi bir yerin imar planının yapılmasının ardından bölgede belli oranda yapılaşma ve altyapısı tamamlanan yerlerde arsa sahipleri yerlerini değerlendirmedikleri takdirde her yıl artan belli oranlarla ekstra emlak vergisine tabi olmalı veya benzeri cezai müeyyideler Belediyeler tarafından uygulanmalıdır. Etrafı yapılmış parsellerin sonradan inşaata başlanması halinde çevre kirliliğine  ve çevredeki binalara rahatsızlık verilmesine neden  olmaktadır.

14-İSKAN PROBLEMLERİ

İskan (yapı kullanma izin belgesi) alımlarında inşaat firmaları ciddi problemler yaşamakta, işgücü ve zaman kaybına uğramaktadırlar. Söz konusu işlemlerde kuralların iyileştirilmesi ve sürenin kısaltılması gerekmektedir.

15-HAFRİYAT YöNETMELİĞİNİN UYGULANMASINDAKİ SORUNLAR

Gaziantep'te inşaat sektörünün oldukça gelişmiş olmasına ve inşaat faaliyetlerinin yoğun bir şekilde devam etmesine karşılık ; sadece bir adet hafriyat depolama alanı bulunması sektörün diğer önemli sorunlarından birisidir. özellikle Karataş Bölgesi'nde yapılan inşaat alanlarının yoğunluğunun da dikkate alınarak Şahinbey Belediyesi sınırları içerisinde de bir hafriyat bölgesi oluşturulması gerekmektedir.(söz konusu durum 12.12.2013 tarih ve 4490 sayılı yazı ile Büyükşehir Belediyesi'ne, 18.12.2013 tarih ve 4584 sayılı yazı ile Şahinbey Belediyesi'ne ve 18.12.2013 tarih ve 4585 sayılı yazı ile Patalena'ya  iletilmiştir. Şahinbey Belediyesi 06.01.2014 tarih ve 254 sayılı yazısında konunun Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda olduğunu, Büyükşehir Belediyesi ise 26.12.2013 tarih ve 157747 sayılı yazısında yeni hafriyat bölgelerinin kurulması için çalışmaların devam ettiğini belirtmişlerdir.)

Yönetmelikte, bir parselden çıkan hafriyatın aynı parselde kullanılması durumunda atık bedeli alınmaması durumu açıkça belirtilmişken atık bedeli talep edilmektedir. Müteahhitler bu konuda mağdur edilmektedir.

Ayrıca, depolama alanlarına gönderilmeyen, Belediyelerin yol dolgusu gibi ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılan hafriyatlardan da bedel alınmaması gerekmektedir. çünkü depolama alanında malzemenin preslenmesi ve depolanması anlamında bir hizmet verilmemektedir. 

16-TAPU HARçLARININ YüKSEKLİĞİ VE RAYİç BEDELLERE ETKİSİ

Alım satım işlemleri sırasında hem alıcının hem de satıcının ödediği tapu harçlarının %4'e tekabül etmesi sektörü olumsuz etkileyen faktörlerden birisidir..

Alım satım harçlarının bu denli yüksek olması, emlak rayiç bedeli ve tapu satış bedelinin gerçek değerlerle bildirilmemesi sorununu beraberinde getirmektedir.

Maliye; tapu satış işlemlerinde gerçek değerlerin bildirilmesinin esas olduğunu söylerken harçların bu denli yüksek olması buna engel olmaktadır. Tapu satış harçlarının makul oranlara getirilerek beyanlarda hem gerçek değerlerin ortaya konması, hem de istatistik değerlerin gerçekçi olması açısından önemlidir. Tapu satış işlemlerinde harçların düşürülmesiyle birlikte gerçek değerler beyan edileceği için Maliye'nin  herhangi bir gelir kaybı olmayacaktır. önceki yıllarda geçici süreyle yapılan %2 harç uygulamasında bir gelir kaybı olmadığını Maliye Bakanlığı açıklamıştır.

Emlak rayiç bedellerinin güncellenmesi konusunda  emlak değerlemesinin kanunla bir defaya mahsus mülk sahipleri tarafından gerçek değerlerle beyan edilmesi ve geriye dönük ceza ve vergi çıkarılmaması gerekmektedir.

17- 150 M2'NİN ALTINDAKİ KONUTLAR

Gayrimenkul sektörünün gelişmesini sağlayan en önemli faktör konut satış ve kiralama işlemleridir. 150 m2 nin altındaki konutlarda kiralama işlemlerinde KDV oranı %18 satış işlemlerinde ise %1' dir.

Barınma ihtiyacı insanların temel hakkıdır. Bu bağlamda konut kiralama işlemlerinde KDV oranının %1'e düşürülmesi dengesizliği giderecektir.

Konut kiralamalarında KDV oranının %1'e düşürülmesi inşaat ve gayrimenkul şirketlerini bu konuda yatırıma teşvik edecektir. Bu vesileyle sistem kayıt altına alınmış olacak, sektörün gelişimine katkı sağlayacaktır. Bu husus planlı şehirleşmeyi geliştirecek  ve gecekondulaşmayı önleyecektir.

150 m2 nin altındaki konutlarda ruhsat alındıktan sonra  Maliye'den alınacak (kooperatiflerde olduğu gibi) vergi istisna belgesinin bu konutların inşaatı için mal alımlarında %17 Kdv indirimi uygulanması , bu alanda iştigal eden şirketlerin vergi yükünü hafifletecektir. Bu alanda iştigal eden şirketlerin finansman maliyetine katkı sağlayacaktır.

18- YAPI YüKSEKLİK SINIFLAMALARINDA BİRİM METREKARE MALİYETİ SORUNU

Belediyelerden alınan inşaat ruhsatlarındaki yapı sınıflarının, inşaat bitiminde SGK tarafından yapılan değerlendirmelerde farklı olarak değerlendirilmesi, 4A sınıfından ruhsatı alınan inşaatların  birim metrekare fiyatlarının 5A sınıfına dahil edilerek hesaplanması söz konusudur.

örneğin yapı yüksekliği 50.50 metreye kadar olan inşaatlar 4A sınıfına dahil edilmekte  ve birim metrekare fiyatı 615 TL olarak hesaplanırken , yapı yüksekliği 50.50 metreyi geçen ve 5A sınıfına dahil olan inşaatın birim metrekare fiyatının 1040 TL olarak hesaplanmaktadır. Konut olarak yapılan yerlerde 50.50 metrenin altındaki ve üzerindeki yapılarda inşaat birim maliyet  fiyatları değişmemektedir. Sektörün olumsuz etkilenmemesi adına inşaat  sınıfları arasındaki birim metrekare fiyat farklarının daha makul seviyelere çekilmesi ve inşaatlarda yükseklik tanımının ortak paydada buluşularak yapılması gerekmektedir.

19-YAPI DENETİM FİRMALARI

Müteahhitlerin denetim firmalarını kendilerinin  belirlemesi yerine ilgili atamanın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılması, sektörde denetim konusunda yaşanan ve yaşanacak sorunları ortadan kaldıracaktır.

4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu'nda yapı denetim şirketlerinin aldığı yapı denetim hizmet bedelleri arsa sahipleri tarafından ödeneceği hükmü olmasına rağmen, uygulamada bu ücretler müteahhitler tarafından ödenmektedir. Ancak müteahhitler bu ödemeleri gider olarak gösterememektedirler. Kat karşılığı sözleşmesi bulunan yerlerde hizmet bedelinin müteahhide fatura edilmesi gerekmektedir.

Yapı denetim firmaları yalnızca kaba inşaatı (betonarme) denetlemeli ve yalnızca bundan sorumlu olmalıdır. Hizmet bedellerinin birim metrekare fiyatları da buna göre belirlenmelidir.

20-KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI

Sektörün en önemli problemlerinden birisi de sektörde kalifiye eleman yetersizliğidir. Bu konuda mesleki eğitimlerin arttırılması gerekmektedir.  

21-İNŞAAT MüTEAHHİTLİĞİ TANIMININ  YENİDEN YAPILMASI

Sektörde yer alan sorunların önüne geçilmesi için inşaat müteahhitliği tanımının yeniden yapılması gerekmektedir.

22-KAMİL OCAK STADYUMUNUN BULUNDUĞU ALAN

Kamil Ocak Stadyumunun bulunduğu alanın, bölgenin kalabalıklığı ve trafik problemi göz önünde bulundurularak, yeşil alan, park ya da meydan olması, alanın altının otopark olarak değerlendirilmesi ilerleyen dönemlerde yaşanacak sorunların önüne geçecektir. Bölgede bulunan alışveriş merkezi bölgenin daha da kalabalıklaşmasına ve trafiğin yükünün artmasına neden olmaktadır.

23-FISTIK ARAŞTIRMA VE DEVLET DEMİRYOLLARI ARAZİLERİ

Kamuoyunda son dönemlerde Fıstık Araştırma Müdürlüğü ve Devlet Demiryollarının yerlerinin değiştirileceği bilgileri yer almaktadır. Yerlerinin değiştirilmesi durumunda söz konusu arazilerin yeşil alan olarak değerlendirilmesi, kentimizin menfaatine olacaktır.

24- KAT KARŞILIĞI ORANLARININ YüKSEKLİĞİ

özellikle son dönemlerde arsa maliyetlerinin yüksekliğinin yanında, kat karşılığı oranlarının da yükselmesi konut fiyatlarının yükselmesine neden olmaktadır.  Belediyelerin yeni imar alanlarını açarak altyapısı tamamlanmış arsa arzını arttırmaları bu sorunun çözümüne katkıda bulunacaktır.

 

İŞTE O RAPOR