İnşaat Malzemeleri Kalitesinde Dünya İle Yarışıyoruz

08 Mayıs 2012 Paylaş

Türkiye, son yıllarda nitelikli konut inşasına geçerken inşaat malzemesi üreticileri de bu inşaatlarda kullanılacak kaliteli malzemeyi üretmeye başladı. İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Hüseyin Bilmaç, 2011 yılında sektör olarak 18 milyar 132 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini ve Türkiye'nin toplam ihracatı içindeki paylarının yüzde 13 olduğunu kaydetti. Türkiye'nin inşaat malzemeleri ihracatı yapan ülkeler arasında dünyada 7. sırada yer aldığını belirten Bilmaç, ağırlıklı yerel hammaddeye dayalı Türk inşaat sanayisinin cari açığa pozitif katkısının yüzde 300 seviyesinde olduğuna dikkat çekti. Bilmaç'ın açıklamlarına göre inşaat malzemeleri sektörünün son 5 yılda ortalama büyüme hızı yüzde 15'ler civarında. Sektör, çimento ve seramik sağlık gereçlerinde Avrupa'da birinci, demir-çelik ve gaz betonda ikinci, seramik, plastik profil, hazır betonda üçüncü sÄ

Türkiye, son yıllarda nitelikli konut inşasına geçerken inşaat malzemesi üreticileri de bu inşaatlarda kullanılacak kaliteli malzemeyi üretmeye başladı.

 

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Hüseyin Bilmaç, 2011 yılında sektör olarak 18 milyar 132 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini ve Türkiye'nin toplam ihracatı içindeki paylarının yüzde 13 olduğunu kaydetti. Türkiye'nin inşaat malzemeleri ihracatı yapan ülkeler arasında dünyada 7. sırada yer aldığını belirten Bilmaç, ağırlıklı yerel hammaddeye dayalı Türk inşaat sanayisinin cari açığa pozitif katkısının yüzde 300 seviyesinde olduğuna dikkat çekti.

 

Bilmaç'ın açıklamlarına göre inşaat malzemeleri sektörünün son 5 yılda ortalama büyüme hızı yüzde 15'ler civarında. Sektör, çimento ve seramik sağlık gereçlerinde Avrupa'da birinci, demir-çelik ve gaz betonda ikinci, seramik, plastik profil, hazır betonda üçüncü sırada. İMSAD'ın 2012 yılında sektör olarak büyüme beklentisi yüzde 5-7 civarında. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile başlayacak kentsel dönüşüm için Bilmaç'ın değerlendirmesi şöyle: "Türkiye'de 20 milyon civarında olan konutların büyük bölümü uygunsuz. 400-500 milyar dolarlık kentsel dönüşüm büyüklüğünün sektöre en az 50 milyar dolarlık yansıması olacak. Bütün paydaşların bu projede yer alması gerekiyor." İMSAD ekonomi danışmanı Profesör Kerem Alkin de, Türkiye'nin her yıl en az 5 milyar doları İstanbul'da olmak şartıyla 15 milyar dolar kentsel dönüşüm yatırımı yapması gerektiğini ve bu yatırımların 2023'e kadar her yıl aralıksız sürmesi gerektiğini ifade etti. Alkin'e göre her yıl yapılacak 15 milyar dolarlık kentsel dönüşüm hamlesi, büyümeyi tek başına her yıl 1 puan yükseltecek. 2011 yılında Türkiye'de inşaat yatırımları rekor seviyeye ulaştı. Kamu inşaat yatırımları geçen yıl ilk defa 41,5 milyar liraya, özel sektör yatırımları da 76 milyar 548 milyon liraya çıkarken, sektörün toplam yatırımı 118 milyar lira ile Cumhuriyet tarihinin rekoru düzeyine ulaştı.