İNŞAAT MALİYETLERİNİN YÜZDE 40'I BELGELENDİRİLEMİYOR!

27 Mayıs 2013 Paylaş

Müteahhitlerin vergi dairelerinde yaşadıkları sorunlar, Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği (GAİMDER)'i harekete geçirdi. GAİMDER, müteahhitleri bilgilendirmek amacıyla Gaziantep Vergi Dairesi Başkanlığı ile birlikte Bilgilendirme Semineri düzenledi. Şehitkamil Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya, GAİMDER Başkanı Rıdvan Köksüzer ve Yönetim Kurulu üyeleri ev sahipliği yaptı. Toplantıya Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Erdoğan, Halil Mazıcıoğlu, Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Erol çember, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, müteahhitler ve Gaziantep'teki inşaat şirketlerinin yöneticileri katıldı. KÖKSÜZER “KAYIT DIŞILIKTAN KAYNAKLANAN SORUNLARIMIZ VAR“ GAİMDER Başkanı M.Rıdvan Köksüzer, Vergi Dairesi Başkanlığı ile düzenledikleri bu toplantıda çok önemli bir konuyu görüşeceklerini belirterek, “Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 2011 yılı tapu satı

Müteahhitlerin vergi dairelerinde yaşadıkları sorunlar, Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği (GAİMDER)'i harekete geçirdi. GAİMDER, müteahhitleri bilgilendirmek amacıyla Gaziantep Vergi Dairesi Başkanlığı ile birlikte Bilgilendirme Semineri düzenledi.

Şehitkamil Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya, GAİMDER Başkanı Rıdvan Köksüzer ve Yönetim Kurulu üyeleri ev sahipliği yaptı. Toplantıya Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Erdoğan, Halil Mazıcıoğlu, Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Erol çember, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı ömer Küsbeoğlu, müteahhitler ve Gaziantep'teki inşaat şirketlerinin yöneticileri katıldı.

KöKSüZER "KAYIT DIŞILIKTAN KAYNAKLANAN SORUNLARIMIZ VAR"

GAİMDER Başkanı M.Rıdvan Köksüzer, Vergi Dairesi Başkanlığı ile düzenledikleri bu toplantıda çok önemli bir konuyu görüşeceklerini belirterek, "Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 2011 yılı tapu satışlarıyla ilgili başlattığı bir inceleme var. Elbette bu olağan bir durum. Vergi mükellefi olan herkesin bu tür incelemelerle muhatap kalması normal karşılanır. Ancak Gaziantep genelinde inşaat sektörüyle ilgili iş yaptırdığımız ustaların kayıt dışılığından kaynaklanan bir sorun var. Yani hiçbir ustamız vergi mükellefi değil. Dolayısıyla bu sorun nedeniyle belgelendiremediğimiz yüzde 40 civarında bir maliyet söz konusu. Dolayısıyla kestiğimiz faturalarda bu oranlar, çok düşük çıkmaktadır. Burada belgelendiremediğimiz giderlere Gider Makbuzu düzenleneblir. Yüzde 10 stopaj ödeyerek belge eksikliğimizi tamamlayabiliriz. Bu kezde karşımıza Yeşil Kart olayı çıkıyor. İş yaptırdığımız taşeronlar Yeşil Kartları iptal olur gerekçesiyle Gider Makbuzu imzalamaktan imtina ediyorlar. Devlet bir yandan kayıt dışılığı önleyelim derken, diğer yandan kendi eliyle kayıt dışılığı teşvik ediyor. Peki biz ne yapalım. Hep birlikte bu sorunu aşmalıyız. Taşeronların kayıt altına alınması konusunda biz müteahhitler olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. çünkü biz başkalarının cebindeki paranın hesabını niye verelim. Neden vergi cezalarıyla karşı karşıya kalalım. Yüzde 20-25 maliyet artışı olacaksa da olsun, kaça mal ettiysek ona göre satarız. Hiç değilse inceleme korkusu yaşamayız. Bu konuda vekillerimizle, esnaf birliklerimizle, Vergi Dairesi Başkanlığımızla sorunun çözümü için çalışmaya hazırız" şeklinde konuştu.

 ERDOĞAN "CAN YAKARAK GELMEYİN"

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, toplantıda yaptığı konuşmada, Vergi Dairesi Başkanı Erol çember'e dönerek "Sayın Başkanım, yaptığınız görev, çok önemli ve ulvi bir görev. Ancak ortada bir sıkıntı var. Türkiye'deki taşeronluk sisteminin tam oturmadığınında etkisiyle, yaşanan bazı sıkıntılar var. Elbetteki görevinizi yapın ama üzerimize can yakarak gelmeyin. Perişan oluruz" dedi.

Ak Parti iktidarıyla birlikte kara deliklerin hızla kapatılmaya başlandığını söyleyen Mehmet Erdoğan, "Ben siyaset yapmıyorum ama ortada bir gerçek var. Türkiye kabuk değiştirdi.  İsmini söylemek istemiyorum. Bu ülkede, herkese kafa tutan, Başbakan, hükümet tanımayan ünlü bir işadamı vardı. Vergi kaçırıyordu. Sadece bu kişiye kesilen vergi cezasıyla, Türkiye'nin köy yollarını asfaltladık. Bunu niçin söylüyorum. Türkiye'de artık üstünlerin hukuku yok, hukukun üstünlüğü var" diye konuştu.

MAZICIOĞLU "DAMDAN DüŞEN BİRİYİM"

Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu da, müteahhitlerin sorunlarını en iyi bilen isimlerden birisi olduğunu hatırlatarak "Damdan düşenin halini, damdan düşen bilir. Ben de damdan düşen birisi olarak, sektörün yaşadığı problemleri çok iyi biliyorum. Müteahhitlerin harcamalarını, vergilendirememe sorunu var. Maliyetlerin yüksek olduğunu biliyoruz ama yasal eksikliklerden dolayı sıkıntı var" dedi.

Milletvekili seçilmeden önce müteahhitlik yaptığını şu anda bu işi ağabeyinin devam ettirdiğini söyleyen Mazıcıoğlu "Geçenlerde ağabeyimin şirketine gittiğimde, inşaatı gezeyim dedim. İşçilerle sohbet ettim. 10 işçiden 2'si sigortalıydı. Hemen ağabeyime dönerek "Neden böyle" dediğimde "Yeşil Kartları varmış, sigortalı olmak istemiyorlar" dedi. "Böyle olmaz, önce kendimiz bu sorunu çözmeliyiz" diyerek, işçilerin Yeşil Kartlarını iptal ettirerek, sigortalı yapılmalarını önerdim. Tekrar 3 ay sonra, inşaata gittiğimde ne gördüm biliyormusunuz. Yeşil Kartları'nı iptal ettirmek istemeyen işçiler işi bırakmış. Yerine başka işçiler gelmiş. Sonuçta biz işçilerimizin hepsini sigortalı yaptık ama böylede  bir sorunumuz var. Bu sorunu çözmek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'mız tüm yeşil kartları iptal etti. Kriterleri yeniden belirledi. Gerçekten ihtiyaç sahibi olanlara yardım yapıyoruz, yapmaya da devam ediyoruz. Ama çalışma gücü bulunanlarında çalışması için koşulları değiştireceğiz" diye konuştu.

çEMBER "KAYIT DIŞI, TOP YEKüN MüCADELE İLE çöZüLüR"

Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Erol çember ile, kayıt dışı ile mücadelenin top yekün birlikte hareket edilerek yapılması gerektiğini belirterek, "Bizim amacımız gerçek kazancı tespit etmek. Herkesin mali gücüne göre vergi ödemesi vatandaşlık görevidir. Devletimiz vergilerle yaşar ve bu vergiler yine biz vatandaşa hizmet olarak göre döner. Devletin sürekliliği de buna bağlıdır. Eğer ortada bir kayıt dışı varsa, kayıt dışının altında yine vatandaşın kendisi vardır. Biz müteahhitlerimizin yaşadıkları sıkıntıları öğrenme ve çözüm bulmak adına buradayız. Onların problemlerini çözmek adına buradayız. Kayıt dışını da toplumun tüm kesimleriyle ortak hareket ederek çözmeye hazırız" şeklinde konuştu.

KüSBEOĞLU "MüTEAHHİT, HARCAMASINI BELGELENDİREMEDİĞİ İçİN HAKLIDIR"

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı ömer Küsbeoğlu ise, inşaatlarda çalışan ustaların ve kalfaların vergiden muaf tutulması gerektiğini belirterek "Biz bunun çalışmasını veriyoruz. örneğin bir milli piyango satıcısı daha çok kazanmasına rağmen vergi ödemezken, alın terini daha fazla döken inşaat ustası vergi ödüyor. Her iki kesimde bizim üyemiz ama öncelikle bu adaletsizliğin giderilmesi gerekiyor. Doğrudur bu para müteahhitin cebinden çıkıyor ve müteahhit bu ödemeyi vergilendiremiyor. Paranın kime gittiğini belgeleyemiyor. İnşaatlardaki emekçi kesimin vergiden muaf tutulmasıyla bu sorunun çözüleceğine inanıyoruz" diye konuştu.

SORULARI CEVAPLANDIRDILAR

Konuşmaların ardından, Gelir İdaresi Grup Müdürü Ahmet Uğur ile Müdür Vekili Arif özefe, müteahhitlere Vergi Kesintisi, özel İnşaat İşlerinde vergiyi doğarun olay, vadeli olarak yapılan satışlar, kazancın saptanması, Harçlar Kanunu uygulaması, İnşaat İşleri'nde KDV uygulaması ve uygulanacak KDV oranlarının tespiti konularında detaylı açıklamalar yaptılar.

Konunun uzmanları, daha sonra müteahhitlerin ve inşaat şirketi yöneticilerinin sorularını cevaplandırdılar.

Toplantının sonunda, Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Rıdvan Köksüzer tarafından Ahmet Uğur ve Arif özefe'ye plaket takdim edildi.