İMSAD: 2012 Beklentileri Pozitif

08 Mayıs 2012 Paylaş

İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Bilmaç, inşaat malzemesi sanayisinin 2011 yılı ihracat rakamını 18 milyar 132 milyon dolar olarak açıkladı ve 2012de %5-7 civarında sektörel büyüme beklediklerini belirtti. İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği İMSAD, yılın ilk Ekonomi Toplantısı'nı 'Kentsel Dönüşüm' başlığıyla gerçekleştirdi. İMSAD'ın, Türk ekonomisi ve inşaat sektöründeki son gelişmeleri değerlendirmek üzere düzenlediği toplantıda kentsel dönüşüm sürecinde inşaat malzemesi sanayisinin rolüne de değinildi. Toplantıya İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin ve TOKİ İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Ali Seydi Karaoğlu konuşmacı olarak katıldı. İnşaat malzemesi sanayisinin 2011 yılı ihracat rakamını açıklayan İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, 2012 beklentilerini paylaştı: “2011 yılında sektörümüzün ihracatı 18 milyar 132 milyon dolar olarak gerçekleşti. Toplam ihracatta

İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Bilmaç, inşaat malzemesi sanayisinin 2011 yılı ihracat rakamını 18 milyar 132 milyon dolar olarak açıkladı ve 2012de %5-7 civarında sektörel büyüme beklediklerini belirtti.

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği İMSAD, yılın ilk Ekonomi Toplantısı'nı 'Kentsel Dönüşüm' başlığıyla gerçekleştirdi. İMSAD'ın, Türk ekonomisi ve inşaat sektöründeki son gelişmeleri değerlendirmek üzere düzenlediği toplantıda kentsel dönüşüm sürecinde inşaat malzemesi sanayisinin rolüne de değinildi. Toplantıya İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin ve TOKİ İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Ali Seydi Karaoğlu konuşmacı olarak katıldı.

 

İnşaat malzemesi sanayisinin 2011 yılı ihracat rakamını açıklayan İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, 2012 beklentilerini paylaştı:

 

"2011 yılında sektörümüzün ihracatı 18 milyar 132 milyon dolar olarak gerçekleşti. Toplam ihracatta payımız %13 oldu. ülkemiz inşaat malzemeleri ihracatı yapan ülkeler arasında dünyada 7. sırada. Sektörümüzün son 5 yılda ortalama büyüme hızı yüzde 15'ler civarında. Sektörümüzde örneğin çimentoda, seramik sağlık gereçlerinde Avrupa'da 1. , demir-çelik ve gaz betonda 2., seramik, plastik profil, hazır betonda 3. Sıradayız. Artık ülkemiz inşaat malzemesinde dünyada rekabet edebilir bir kaliteye, güce ulaşmış durumda ve çeşitlilik, kalite, kapasitede de bölgemizdeki en güçlü oyuncuyuz.

 

Sektörümüzün bu stratejik gelişiminin iç pazarda da inşaat sektöründe büyük bir gelişim potansiyeli ve ihtiyacına sahip ülkemizde önemli bir rolü var. İMSAD olarak 2012 yılından beklentimiz %5-7 civarında bir sektörel büyüme. 2012 yılı sektörümüzü yakından ilgilendiren yeni stratejiler, eylem planları ve yasal düzenlemelerin açıklandığı ve uygulamaya alınması planlanan bir yıl. Şüphesiz planların uygulanmasında biz sektör örgütlerine de görevler düşecektir."

 

Bilmaç, kentsel dönüşüm sürecinde inşaat malzemesi sanayisi olarak önemli bir rol üstleneceklerini de belirtti.

 

BİNA İNŞAAT SEKTöRü İSTİHDAM ENDEKSİ %82,3'E YüKSELDİ

2011'in iyi bir şekilde kapandığını ancak 2012 için dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin ise inşaat sektöründeki istihdamın arttığına dikkat çekti. Alkin konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

"Bina İnşaatı Sektörü İstihdam Endeksi yüzde 3,0 artarak 79,9'dan 82,3'e yükseldi. Türk ekonomi yönetimi, bu derece tempolu bir iç talep artışının ve Türk halkının bu derece hızlı ve bir anlamda ölçüsüz bir tüketim ve borçlanma temposuna yönelmiş olmasının, Türk ekonomisinin orta vadeli riskleri açısından sağlıklı olmadığının farkında. Bu nedenle, gerek fiyat istikrarı, yani enflasyon riski, gerekse de finansal istikrar, yani cari açık riski için, yani Türk halkını 2012 yılı ve kısmen 2013 yılında daha tasarruflu olmaya teşvik etmek için, yurtiçi piyasayı bir miktar soğutmak, temposunu yavaşlatmak gerekiyor.

 

Bu durumda, Türk sanayisi, Türk KOBİ'leri için bir kez daha ihracata yüklenmenin önem kazandığı bir sürece giriyoruz. Bu temel gerçeğin ışığında, Türk iş dünyası da ihracat hacminin gerilememesi, artışını sürdürmesi için tarihi bir mücadele ortaya koyuyor. Yılın ilk iki ayında ortalama yüzde 10 artışla giden ihracat hacmi, mart ayında kısmen hız keserek yüzde 8'lik bir artışla devam ediyor. İlk üç aylık ortalama yüzde 9 gibi. üstelik, bu Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatın yılın ilk 3 ayında gerilediği bir ortamda gerçekleşiyor."

 

50 BİN KONUTLUK DöNüŞüM PROJESİ

Toplantıda konuşma yapan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Ali Seydi Karaoğlu ise TOKİ'nin son 8 yılda 535 bin konutla sektörün gelişmesinde önemli rol aldığını ifade ederek, bunun 2012'de de devam edeceğini belirtti.

 

İnşaat sektörünün Türk ekonomisi üzerindeki payının yüzde 30'lara ulaştığını vurgulayan Karaoğlu, Türkiye'de 16 milyon konutun (yüzde 60) nitelik açısından konut anlayışına uymadığını ve ciddi deprem riski olan Türkiye'de bu sorunlu tablonun değiştirilmesi için TOKİ olarak ciddi gayret sarf ettiklerini söyledi.

 

Karaoğlu, İstanbul'un kentsel dönüşümünün kaçınılmaz olduğunu da belirterek, ''Hedefimiz kanun çıktıktan sonra İstanbul'da ilk aşamada farklı ilçelerde dalga dalga 50 bin konutluk dönüşüm projesi başlatmak'' dedi.