Apa "Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ni Gaziantep adına fırsata dönüştürebiliriz"
Gaziantep İnşaat Müteahhitleri (GAİMDER) Başkanı İbrahim Apa, yaklaşık 3 ay sonra yürürlüğe girecek olan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde, Gaziantep'in sektörün paydaşlarıyla yapacağı ortak bir çalışma ile Türkiye'ye örnek olabileceğini söyledi.
İmarda yeni düzenlemeleri kapsayan ve inşaatta tüm kuralları yeniden değiştirecek olan Planlı Alanlar Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayınlandı. Bu çerçevede her il kendi yönetmeliğini oluşturduktan sonra, onay almak üzere Bakanlığa gönderecek. Yeni yönetmelik 1 Ekim 2017'den itibaren yürürlüğe girecek.
"HER İL KENDİ YöNETMELİĞİNİ HAZIRLAYACAK"
GAİMDER Başkanı İbrahim Apa, yönetmeliğin genel ilke ve esasları değiştirilmemek kaydıyla, il ve büyükşehir belediyelerinin kendi yönetmeliklerini hazırlamalarına ve bu sayede yöresel uygulama yapmalarına imkan tanındığını, bunun çok önemli olduğunu söyledi.
Apa, sektörün, yönetmeliğin değiştirilmesi konusunda hemfikir olduğunu hatırlatarak "Uzun süreden beri inşaat ve inşaatla ilgili paydaşların gündemini meşgul eden bir konu olması ve bazı belirsizliklerin ortadan kaldırılması açısından yönetmeliğin değiştirilmesi gerekiyordu. Hazırlanan yönetmeliği incelediğimizde, artı ve eksilerin olduğunu görüyoruz. Her il'in kendi yönetmeliğini hazırlayarak, Bakanlığa gönderecek ve bu doğrultuda onay alacak olması, bizleri umutlandırmaktadır. İlgili idareler, imar planlarında açıklanmamış ve bu yönetmelikte yer almamış hususlarda, yapıların estetiği, rengi, çatı ve cephe kaplamasına yönelik kurallar koymaya, yapıların inşasında yöresel malzeme kullanılmasına ve yöresel mimarinin dikkate alınmasına ilişkin zorunluluk getirmeye de yetkilendirilecek. Fakat bu yönetmeliğe şehrimiz açısından bakarsak, kazanımlarımızda var, eksi yanları da. Bu şekilde devam edersek kısa vadede sıkıntılar yaratacak. Her belediyenin ayrı uygulamalarının olmaması, flu ve ucu açık alanların ortadan kaldırılması, bugün farklı, yarın farklı bir uygulamaya girmememiz için, yasaya mutlaka hazırlıklı yakalanmamız gerekiyor. " dedi.
"3 AY çOK KISA BİR SüRE, ACELE ETMELİYİZ""
1 Ekim 2017'den sonra yürürlüğe girecek yönetmelikle ilgili kaosa düşmememiz gerekiyor. 3 ay gibi bir sürenin çok çabuk geçeceğini düşünürsek, 2018 yılına hazırlıksız yakalanmamız gerekiyor. Şehrimizin geleceği adına ortak bir karar çıkması çok önemli. Belirsizliklerin ortadan kalkması ve sayamayacağım kadar çok sebepten dolayı, bu konunun yürütücüleri olan başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere, Şahinbey Belediyemiz, Şehitkamil Belediyemiz ve inşaatla ilgili diğer paydaşların en kısa sürede bir araya gelmesini istiyoruz. Bu yönetmeliği şehrimiz adına bir fırsata dönüştürebiliriz. çünkü her ne kadar yönetmelik 1 Ekim'de yürürlüğe gerecek olsa da her il, her şehir ayrı yönetmeliği Bakanlığa gönderilerek onay alınacak. Bu sebeple; süreyi çok ivedi bir şekilde değerlendirip bu konuda tüm Türkiye'ye örnek olabileceğimizi düşünüyorum. Gaziantep'in kendi iç dinamikleriyle bu sorunu çözebilecek bir yapıya sahiptir. Bunun geçmişte örnekleri bir hayli fazladır" dedi.