Konut sektörü 2012'nin başından itibaren ivmesini arttırarak, hızlandı. Global krizin getirdiği ekonomik aktivitelerde yaşanan yavaşlamanın konutu daha kısıtlı bir biçimde etkilediği gözleniyor., , İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) yayınladığı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda, global krizin, ekonomik aktivitelerde meydana getirdiği yavaşlamanın inşaat sektörünü daha sınırlı etkilediği, bunda Türkiye'de gayrimenkul sektörünün yatırım aracı olarak cazibesini korumasının etkili olduğu bildirildi. İMSAD tarafından açıklanan raporda, inşaat malzemesi sektörüne ilişkin konut satışları ve yapı izinlerinin ele alındığı belirtilerek, 2012'nin 2. çeyreğinde çıkan kanunlara yönelik pozisyon alan yatırımcıların 2012'in ilk çeyreğinde yapı ruhsatı alımına ağırlık verdiği, bunun sonucu olarak yapı kullanım izinlerinde geçen yılın aynı dönemine göre sınırlı bir ar
Konut sektörü 2012'nin başından itibaren ivmesini arttırarak hızlandı. Global krizin getirdiği ekonomik aktivitelerde yaşanan yavaşlamanın konutu daha kısıtlı bir biçimde etkilediği gözleniyor.
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) yayınladığı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda, global krizin, ekonomik aktivitelerde meydana getirdiği yavaşlamanın inşaat sektörünü daha sınırlı etkilediği, bunda Türkiye'de gayrimenkul sektörünün yatırım aracı olarak cazibesini korumasının etkili olduğu bildirildi. İMSAD tarafından açıklanan raporda, inşaat malzemesi sektörüne ilişkin konut satışları ve yapı izinlerinin ele alındığı belirtilerek, 2012'nin 2. çeyreğinde çıkan kanunlara yönelik pozisyon alan yatırımcıların 2012'in ilk çeyreğinde yapı ruhsatı alımına ağırlık verdiği, bunun sonucu olarak yapı kullanım izinlerinde geçen yılın aynı dönemine göre sınırlı bir artış yaşandığının görüldüğü belirtildi.
Konuttaki büyüme süreci yılsonuna kadar sürer
Nizamettin Kaya-Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı: Konuttaki sektörel büyüme 2012 yılının ilk yarısında devam etti. Odamızdan gecen proje verileri yılın 2. yarısında da bu ivmenin devam edeceği yönünde. Bursa hem Bursalı konut yatırımcıları hem de büyük ölçekli projelerle Bursa'da faaliyet gösteren ulusal ölçekli müteahhitler tarafından cazibesini korumakta. Bir taraftan var olan projeler devam ederken diğer taraftan yeni yatırım projeleri göze çarpıyor. Bütün bunları değerlendirerek Bursa konut yatırımı anlamında 2012 yılı ilk yarısında iyi bir performans gösterdi diyebiliriz. Bursa konut olarak farklı müşteri profillerine göre konut yatırımı yapılan bir il olarak göze çarpıyor. Bölge bölge müşteri profili ve konut niteliği değişmekte. Balat bölgesinde lüks villa alternatifi olabilecek bir konut yapılanması gözlenmektedir. Görukle'de son 2 yıldır 1+1, 2+1 konut yapıldığı gözlenmekte. özlüce'de orta sınıfa yönelik bir konut üretimi hızla devam ediyor. Odunluk bölgesi ve Carrefour çevresinde lüks konut ve ofis projeleri hızla devam ediyor.
Yapı sektörü hızlı adımlarla ilerliyor
Necati Şahin-İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı: İnşaat sektörü, gerek sanayi, gerek pazarlama, gerekse de ticari boyutuyla ülkenin en stratejik lokomotif sektörlerinden birisi durumundadır. Araştırma raporlarına göre, dolaylı olarak 400 alt sektörü etkilediğini söyleyebiliriz. Sektörün, GSMH içindeki doğrudan payı yüzde 5, dolaylı payı ise yüzde 30 düzeyinde. İthalatın yok denecek kadar az olduğu yapı sektörünün malzemelerinin yüzde 98'i, ülkemizde üretiliyor. Yapı sektörü, yoğun işgücü potansiyeliyle tarımdan sonra en yüksek istihdamı sağlama özelliğine sahip. Aynı zamanda inşaat malzemeleri ihracatı, ayrıca yurt dışındaki üçüncü sırada olduğumuz Türk müteahhitlik hizmetleri ile cari açıktaki makasın kapanmasında inşaat sektörünün rolü yadsınamaz. Tüm bu bilgiler ışığında şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki inşaat sektörünün krize girmesi demek ekonomimizin krize girmesi demektir.
Konut sektörü 2011 yılına göre düşük gidiyor
Ali Fuat Er-BUGİAD Yönetim Kurulu Başkanı: 2012 yılı ilk yarısını inşaat sektörü açısından durağan geçmiştir. Genel anlamda konut sektörünün en ölü zamanları olmasına alıştığımız ilk çeyrekler, 2012'ye mahsus bir takım özel şartlarla birleşince daha da sıkıntılı bir hal almıştır. Konut sektöründeki arz-talep dengesin hızla arz yönünde değişmekte. Sonuç olarak 2012 ilk çeyreğinin konut sektörü tüketici talebi açısından 2011 yılı 4. çeyreğine göre kötü geçtiği söylenebilir. Şu aşamada sektörün yılsonundaki hali, özel sektör yatırımlarının durumu ve firmaların ömrünü belirlenmesindeki en büyük rol hükümette gözükmektedir. Yılsonu konut sektörü ekonomik verileri incelendiğinde tablo olumlu olarak görülebilir ancak toplam konut yatırımında devlet eliyle yapılanlar ayrı kategoride değerlendirilmeli, gidişata bu çerçeveden bakılmalıdır.
2012 yılı konut için 2011'den daha iyi geçiyor
Şener Akkan-İnşaat 16 Grubu Başkanı: 2012 yılının ilk çeyreği inşaat sektörü açısından mevsimsel sebeplerden dolayı durgun geçmiş gibi gözükse de alınan ruhsatlar, planlanan projeler açısından değerlendirdiğimizde 2. çeyrek ilk çeyreğin açığını kapatacak gibi gözüküyor. Sektör açısından 2011'den daha verimli bir yıl olacağını düşündüğümüz 2012 yılı için, büyüme rakamlarında aynı yorumu yapamıyoruz. Dünya genelindeki ekonomik durum, Avrupa'nın geçirdiği zorlu süreç, Ortadoğu'daki belirsizlikler, cari açık ile mücadeleden dolayı 2011 yılı kadar yüksek büyüme oranlarını göremeyiz belki ama Türkiye'ye yönelik sermaye akışını etkileyecek radikal değişiklikler olmadığı sürece büyüme devam edecektir ve yüzde 4-5 civarı bir büyüme rakamına ulaşacağımızı öngörüyoruz.