Bir başarı öyküsü

23 Ocak 2013 Paylaş

, Aylık İş ve Ekonomi Dergisi BOSS, son sayısında, İMKON Genel Başkan vekilliğine seçilen Başkanımız Rıdvan Köksüzer ile başarı, vizyon ve yeni hedeflerini ele alan bir röportaj yaptı. Dergi, röportaja 4 sayfasını ayırdı ve Köksüzer'in Gaziantep'ten önce Anadoluya, sonra da Ankara'ya kadar uzanan başarı öyküsünü okuyucularıyla paylaştı. Telgraf Gazetesi ise BOSS'un röportajını geniş şekilde okuyucularına aktardı. http://telgraf.net/11.02.2013-vizyonu-olmayan-insanlar-basarili-olamaz-haberi-14498.html ,  İşte o röportaj Rıdvan Köksüzer Gaziantep İnşaat Müteahitleri Derneği'nin başına geçtikten sonra, dernek 10 yılda büyük bir atılım yaşadı. Köksüzer, Gaziantep'teki başarılarını önce Anadolu Yapı Müteahhitleri Fedarasyonu Başkanlığına seçilerek, son olarak da Ankara'da kurulan İMKON'un Başkan Vekilliğine seçilerek devam ettirdi. Köksüzer İMKON'daki yeni görevini, başarılı

 Aylık İş ve Ekonomi Dergisi BOSS, son sayısında, İMKON Genel Başkan vekilliğine seçilen Başkanımız Rıdvan Köksüzer ile başarı, vizyon ve yeni hedeflerini ele alan bir röportaj yaptı. Dergi, röportaja 4 sayfasını ayırdı ve Köksüzer'in Gaziantep'ten önce Anadoluya, sonra da Ankara'ya kadar uzanan başarı öyküsünü okuyucularıyla paylaştı. Telgraf Gazetesi ise BOSS'un röportajını geniş şekilde okuyucularına aktardı.

http://telgraf.net/11.02.2013-vizyonu-olmayan-insanlar-basarili-olamaz-haberi-14498.html

 

İşte o röportaj

Rıdvan Köksüzer Gaziantep İnşaat Müteahitleri Derneği'nin başına geçtikten sonra, dernek 10 yılda büyük bir atılım yaşadı. Köksüzer, Gaziantep'teki başarılarını önce Anadolu Yapı Müteahhitleri Fedarasyonu Başkanlığına seçilerek, son olarak da Ankara'da kurulan İMKON'un Başkan Vekilliğine seçilerek devam ettirdi. Köksüzer İMKON'daki yeni görevini, başarılı olmanın sırlarını ve yeni hedeflerini konuştu.

 

- GAİMDER Başkanlığı'na hangi yıl seçildiniz. Aldığınız gün ile bu gün arasındaki değişimi anlatırmısınız?

- 2002 yılında bu onurlu göreve seçildim. İlk dönemimde tüzük gereği sadece mimar ve mühendislerin üye olabildiği bir dernek vardı. İlk yaptığım iş tüzüğümüzün "üye olabilme" şartını değiştirmek oldu. Devletin müteahhit olarak gördüğü herkese derneğimizin kapılarını sonuna kadar açtık. Bu sayede, bugün itibariyle 950 kişiye ulaşan bir yapımız oldu. Derneği aldığım gün ile bugüne kadar sektörel anlamda yoğun faaliyetler yaptık. Müteahhitler için satış sözleşmeleri oluşturduk, taşeronlar için matbu sözleşmeler hazırladık. Tabiki en önemli çalışmamız örgütlenme yönünde oldu. Sadece Gaziantep'te değil, Türkiye çapındaki tüm müteahhitlerin tek çatı altında buluşmasına öncülük ettik. Bu vesileyle emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ederken, bugün aramızda olmayan arkadaşlarımızı da rahmetle anıyorum.

 

İMKON, BİR İHTİYAçTAN DOĞDU

- Şu anda sadece Gaziantep'teki 950 müteahhidi değil, Türkiye genelindeki 90 bin müteahhidi temsil ettiğinizi biliyoruz. Konfederasyonun kurucularından birisisiniz. İMKON'un neden kuruldu, bize anlatabilirmisiniz?

- Müteahhitlik sektörü her geçen gün gelişen ve değişen devasa bir sektör. Türkiye'de şu anda kayıtlı 200 bin müteahhit var ve bu arkadaşlarımızın çok ciddi sorunları var. Kamu ihalelerinde yaşanan sorunlardan tutun, özel inşaat yapan yap-sat'çıları da içine alan birçok sorun çözüm bekliyor. Bu sektörle ilgili yarın Kentsel Dönüşüm'le ilgili sorunlar da gündeme gelecek. Geçmişten günümüze taşınan imar sorunu var. İşte tüm bu sorunlar karşısında çözüm arayışlarında daha kolay sonuç alabilmek için örgütlenmek şart. Benimle başlayan dönemde bir yandan yerelde yaşadığımız sorunları çözümlerken, bir yandan da bütün müteahhitlerin tek çatı altında toplanması için önce bölgesel bir örgüt olan Anadolu Yapı Müteahhitleri Fedarasyonu'nu kurduk. 19 Aralık 2002'de ise İMKON (İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu)'nu hayata geçirdik. özetlemem gerekirse benim dönemimde en önemli değişim örgütlenme anlamındaki sonuçlardır.  Ben inanıyorum ki, İMKON bugünkü yapısını daha da güçlendirerek Türkiye'de bütün müteahhitleri tek çatı altında toplamak için çalışmalar yapacak ve en önemlisi sektörümüze çok önemli katkılar sağlayacaktır.

 

TAKIM RUHU İLE çALIŞIYORUZ

- Eskiden Gaziantep'teki genel kurullara bile az sayıda müteahhit katılırmış. Ama son Ankara'da yapılan İMKON Genel Kurulu'na bile, Gaziantepli müteahhitlerin çok büyük ilgisi oldu. Nerden kaynaklanıyor bu ilgi?

- çok haklısınız. Eskiden derneğin genel kurullarında 15-20 kişi zor bulunurdu. Hatta kongreleri yapabilmek için yeterli imzalar müteahhitlerin özel ofislerine gidilerek tamamlanırdı. Oysa bizim en son yaptığımız genel kurulda Ticaret Odası Toplantı Salonu tıklım tıklımdı. Genel kurulumuz sadece müteahhitlerin değil, tüm Gaziantep'in heyecanla takip ettiği bir yarışa dönüşmüştü. Bundaki en önemli etken, derneğe bakışın tamamen değişmesiyle alakalıdır. Bunda sadece benim değil, benimle birlikte görev yapan yönetici arkadaşlarımın da büyük katkısı var. çünkü biz bir takım ruhu ile çalışıyoruz. Her arkadaşım üstüne düşen görevi layıkıyla yerine getiriyor. Hepsine sizin aracılığınızla teşekkür ediyorum.

 

ODA'MIZ KURULURSA BENDEN MUTLUSU OLMAZ

-  Türkiye çapında MüTEAHHİTLER ODASI kurulursa, bunda en büyük pay sahiplerinden birisi siz olacaksınız. Bunun söylemi bile üyelerinizi heyecanlandırıyor. Nasıl bir duygu bu?

- Vizyonu, hayali, ufku olmayan insanların başarılı olabileceklerine inanmıyorum. Benim başkan olduğum ilk günden itibaren ek hayalim Müteahhitler Odası'nın kurulması hedefi idi. O günden beri bu amaç için çalışıyorum. Federasyon ve Konfederasyon kuruluşları ile bu hedefimize iyice yaklaştığımızı görüyorum. Meslek Odası kurulması gerçekleşirse dünyanın en mutlu insanlarından birisi olacağım.  Anlayacağınız, benden mutlu insan olamaz.

 

- ODA olmak, müteahhitlere ne gibi avantajlar getirecek?

- Mesela, biz her deprem felaketi sonrası günah keçisi ilan edilen bir mesleğin mensuplarıyız. Sistemdeki hataları görmezden gelerek sadece müteahhitleri suçlamakla sorunu çözümleyemediğimiz ortada. O halde müteahhitleri de disipline edecek, onların söyleyeceklerini de dile getirebilecek, hep birlikte sektörün gelişmesi için uğraş verecek bir meslek odasına ihtiyaç var. Bakın, uluslararası müteahhitlik hizmetlerinde dünyada ikinci konumdayız. Ancak yurt içi müteahhitlikte dünyada dereceye girecek bir yapımız yok. Oysa kurulacak bir Meslek Odası ile sektör hem disipline edilir, hem müteahhitlerimiz kaliteyi daha da yukarılara yükseltebilir. O nedenle Müteahhitler Odası'nın kurulması her anlamda ülkemiz ekonomisine olumlu katkılar sağlayacaktır. 

 

ANKARA'DA GAZİANTEP'İN AĞIRLIĞI OLUŞTU

- Rıdvan bey, vizyonunuzu ve ufkunuzu çok rahat görebiliyoruz. Mesela, GAİMDER'e ilk başkan olduğunuzda, kısıtlı imkanlarla, az sayıda üye ile kiralık bir ofiste hizmet veriyordunuz. Bugün, Türkiye'nin hiçbir ilinde bulunmayan bir ofise sahipsiniz. Diğer iller Gaziantep'i örnek almış. Ankara'da Başkan Vekili olmuşsunuz. Elinizde sihirli bir değnek mi var. Nasıl başardınız  bunca şeyi?

- Benim kişisel anlayışım, hangi görevde bulunursanız bulunun, o görevin gerektirdiği çalışmaları yapmak lazım. Gerektiğinde işinden, gücünden fedakarlık yapmak lazım. Ben tamamen bu anlayışla çalıştım. Haklısınız. Dernek yıllarca kirada idi. Kiralık ofisimiz meslek grubumuza yakışır bir yer değildi. Bir yandan müteahhitlerin bir çatı altında toplanabileceği yapıyı oluşturmak için çalışırken, bir yandan da kendi mülkümüz olan bir ofise sahip olmak için yoğun çaba sarfettik. Kolay olmadı tabiki. Bugün ne mutlu bize ki, Türkiye'de hiçbir derneğin sahip olmadığı modern bir ofise sahip olduk. İMKON'daki Başkan Vekilliği görevim ise, bizim Gaziantep olarak verdiğimiz bir katkının sonucu. Nitekim İMKON Genel Kurulu'nda sizin de gördüğünüz gibi, 50 derneğin içinde Gaziantep'in ağırlığı açıkça görüldü. Bunun sonucunda İMKON Başkan Vekilliğine getirildim. Bunu şahsım ve Gaziantepli müteahhitlerimiz için onur verici bir görev olarak düşünüyorum.

 

 

BENDEN DAHA İYİLERİ çIKABİLİR…

- Geçmiş bir açıklamanızda, başkanlığa yeniden aday olmayacağınızı ifade etmişiniz sanırım. Bu kadar başarılı bir dönemin ardından, neden böyle bir karar aldınız?

- Bu, tamamen benden sonra burayı taşıyabilecek arkadaşların önünü açmak içindir. Belki benden daha iyi çalışalar yapacak birileri çıkabilir. Tabi bu tür arkadaşların birikimli, derneği taşıyabilecek olması çok önemli. Meslektaşlarımızı bu konuda tatmin edebilmesi lazım. Bakalım bu süreci yaşayarak göreceğiz.

 

- Son genel kurulunuza gösterilen ilgi, ilk kez 2 adayla seçime gidilmesi, derneğin geldiği noktanın da bir özeti aslında değil mi?

- Evet, bu çok doğru. Son genel kurula gösterilen ilgi, Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği'nin nereden nereye geldiğinin açık bir göstergesidir. Tabiiki burada benimle birlikte görev yapan tüm arkadaşlarımında katkıları var. Ben ne yaptıysam, benimle birlikte çalışan arkadaşlarımla beraber yaptım. Hepsine müteşekkirim.

 

- İMKON çatısı altında, mesleğin hak ettiği saygınlığa gelmesi için gösterdiğiniz çalışmalar devam edecek sanırız. Gelecekle ilgili ne gibi planlarınız var, öğrenebilirmiyiz?

- İMKON çatısı yeni kuruldu. İMKON'la ilgili birçok beklentimiz var. Temelde kendi illerimizde yaşadığımız sektörle ilgili sorunları İMKON vasıtasıyla ilgili kurumlara taşıyarak çözüm arayacağız. Sektörümüzle ilgili bundan sonra çıkacak kanun, mevzuat yada uygulamalarla ilgili görüşlerimizi ilgili kurumlar nezdinde paylaşarak sektörümüze hizmet edeceğiz.

 

YAŞADIĞIMIZ KENTE KATKI SUNMAK VAZİFEMİZ

- Son olarak, bir müteahhit gözüyle, bize GAZİANTEP'i anlatırmısınız?

- Gaziantep her anlamda gelişen, büyüyen bir şehir. Ancak imar planları anlamında yada mevcut imar yönetmelikleri anlamında kendimizi geliştiremedik. Bu konuda yerel yönetimlerle zaman zaman istişarelerde bulunuyor. Şehir sanayisi her geçen gün büyüyor. Bu büyümeye paralel olarak yeni sorunların ortaya çıkması çok doğal. Kentsel dönüşüm anlamında yapılan önemli çalışmalar var. Yerel yöneticilerimiz, Gaziantep'in sağlıklı büyümesi adına gerçekten özverili bir şekilde çalışıyor. Biz Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği olarak onlara her zaman katkı sunmaya hazır olduğumuzu, her fırsatta ifade ediyoruz. Nitekim birlikte yaptığımız projeler de oluyor. Bu işbirliği süreci, aynen devam edecektir. Biz müteahhitlerde bu kentin havasını soluyoruz. Gaziantep'imizin sağlıklı ve doğru adımlar atılarak büyümesi yönünde hiçbir çabamızı bundan sonra da esirgemeyeceğiz.

 

- Teşekkür ediyoruz. Size bundan sonraki dönemde, özellikle İMKON çatısı altında. Müteahhitler Odası kurulması yönündeki çabalarınızda, başarılarınızın devamını dileriz.

- Bende sizlere, bana bu fırsatı sunduğunuz için teşekkür ederim. (HüSEYİN KüPELİ)