BİNALARI SADECE SAĞLAM YAPMAK, ARTIK YETERLİ BİR KRİTER DEĞİL

25 Ocak 2013 Paylaş

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü M.Ata Erpolat, Gaziantep'te yürütülen çalışmalardan, müteahhitlerin lehine olan düzenlemelere kadar, önemli açıklamalarda bulundu. Erpolat, hükümetin uyguladığı Kentsel Dönüşüm Kanunu'nun dünyada model olduğunu belirtirken, Gaziantep belediyelerini kentsel dönüşümde başarılı bulduğunu söyledi. Müteahhitlerin kurumsallaşmaya ve profesyonelleşmeye önem vermelerini öneren Ata Erpolat, sektörde artık hiçbir müteahhitin “benim binam daha sağlam“ diye övünemeyeceğini, artık müteahhitlerin rekabet açısından çok daha farklı kriterleri ortaya koymak zorunda olduklarını ifade etti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün görev alanları hakkında bizi bilgilendirirmisiniz? Gürültüyle mücadele, çevre izinleri, korunan alanlar, yapı denetim, kıyı yapıları, inşaat malzemelerinin piyasa denetimi, kentsel dönüşüm çalışmaları gibi 70 ana hizmet alanımız var. İmara yÃ

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü M.Ata Erpolat, Gaziantep'te yürütülen çalışmalardan, müteahhitlerin lehine olan düzenlemelere kadar, önemli açıklamalarda bulundu. Erpolat, hükümetin uyguladığı Kentsel Dönüşüm Kanunu'nun dünyada model olduğunu belirtirken, Gaziantep belediyelerini kentsel dönüşümde başarılı bulduğunu söyledi.

Müteahhitlerin kurumsallaşmaya ve profesyonelleşmeye önem vermelerini öneren Ata Erpolat, sektörde artık hiçbir müteahhitin "benim binam daha sağlam" diye övünemeyeceğini, artık müteahhitlerin rekabet açısından çok daha farklı kriterleri ortaya koymak zorunda olduklarını ifade etti.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün görev alanları hakkında bizi bilgilendirirmisiniz?

Gürültüyle mücadele, çevre izinleri, korunan alanlar, yapı denetim, kıyı yapıları, inşaat malzemelerinin piyasa denetimi, kentsel dönüşüm çalışmaları gibi 70 ana hizmet alanımız var. İmara yönelik hizmetlerimiz var. Kamu yararı olan imar planlarını resen onaylayabiliyoruz. Yine 644 sayılı kuruluş kanunumuz kapsamında her türlü imar planı onaylama yetkimiz bulunmaktadır. Ayrıca vatandaş mağdur olduğu takdirde, belediyelerden ruhsat alamama durumunda, mevzuata uygun olması şartıyla, bizim ruhsat verme yetkilerimiz var. Yine mevzuata uygun olması şartıyla her türlü imar planı yapma yetkimiz var. Yapı Denetimle ilgili görevlerimiz var. Piyasadaki inşaata yönelik laboratuvarları yine biz inceliyoruz. Kamu kurum ve kuruluşların projelerini talep halinde biz yapabiliyoruz. özel hastane, muayene, çocuk bakım evi kuruluşların tüm depreme dayanıklılık raporlarını biz inceliyoruz. Piyasada satılan inşaat malzemelerinin CE standartı (Güvenilir ürün) ölçeğindeki kontrolünü biz yapıyoruz. Enerji Verimliliğine yönelik işlemler bizim tarafımızdan yapılıyor. İskan çalışması, korunan alanlar ve tabiat varlığı iş ve işlemleri, kamu yatırımlarına yönelik Bakanlığın talimatıyla inşaatların denetimi, Egzoz Gazi Emisyon kontrolleri, Tıbbi Atıkların kontrolleri gibi daha sayamadığımız birçok hizmet alanımız bulunmakta.

RUHSAT VERME YETKİSİ…

Vatandaş, belediyeden inşaat ruhsatı alamadığı takdirde, siz nasıl veriyorsunuz ruhsatı, biraz açarmısınız bu konuyu?

Diyelimki vatandaş, imar planına uygun, mevzuat çerçevesinde ruhsatını süresi dahilinde alamadı. Bu süre, belediyeye müracaat tarihinden sonra 2 ay geçmesi gerekiyor. 2 ay sonra bize ruhsat almak için başvurabiliyor. Vatandaşın hakkı olmasına rağmen eğer bir mağduriyet söz konusu ise, biz 61. gün işlem başlatıp, ruhsat verebiliyoruz. Tabiki mevzuata uygun olması koşuluyla.

Bu yetki, sizi, belediyelerle karşı karşıya getirmez mi?

Hayır, kesinlikle belediyeyle karşı karşıya gelme durumumuz söz konusu değil. Şunu özellikle belirteyim, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kuruluşundan bu yana henüz vatandaşın ruhsata yönelik bir başvurusu Gaziantep Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne olmamış. Dolayısıyla buradan şu anlaşılıyor, belediyelerin görevini hakkaniyetle yaptığı sonucu ortaya çıkıyor. Ama şunu belirteyim, Türkiye'de bazı belediyeler, vatandaş haklı olmasına rağmen, vatandaşın ruhsatını vermemiştir. Bu inşaat ruhsatı olabilir, Yapı Kullanma İzin Belgesi olabilir. İşletme Ruhsatı olabilir. Biz sadece belediyeler değil, İl özel İdaresi ve OSB Bölgelerine de her türlü ruhsatı verebiliyoruz. Gaziantep'te bugüne kadar olmasa da Türkiye'de yaşanmıştır bu durumlar. Bizim müdürlüklerimiz tarafından verilmiştir. Mesela önceki görev yerimde bu tür ruhsatları çok verdik. Burada ana amaç; Vatandaşlarımızın mağduriyetlerini gidermektir.

MüTEAHHİTLERE çOK CİDDİ AVANTAJLAR VAR

Müdürlüğünüzün, müteahhitleri ilgilendiren çalışmalarından öne çıkanlar hangisidir?

Müteahhitlerimizi ilgilendiren ana konulardan bir tanesi 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu'dur. Gaziantep ile ilgili temennim, riskli bina sayısının artırılması. Kanun incelendiği zaman, riskli bina yapmanın avantajlarını müteahhit arkadaşlarımız görürler. Neden riskli binanın artmasını istiyoruz, buna da açıklık getireyim. çünkü riskli bina tespitleriyle, hem o binada oturan insanların can güvenliğini sağlamış oluyorsunuz, hem de yavaş yavaş o kenti modern, marka kent haline getiriyorsunuz. Daha yaşanabilir kent haline getirmiş oluyorsunuz. Bunun yanında, riskli bina kapsamında yapılan binalarda müteahhitlere çok ciddi avantajları var. Riskli bina tespit edildiğinde ve bu bina değiştirilmeye karar verildiğinde, mesela oturanlara konut kredi faizinin yüzde 4'ünü biz veriyoruz. Dükkan yada işyeri varsa faizin yüzde 3'ünü yine biz veriyoruz. Bankalarla anlaşmamız bu şekilde. Kredi almada bu çok ciddi bir avantaj. Riskli binada oturanlar "kardeşim ben kredi istemiyorum, bana kira yardımı yapın" derlerse, 18 aya kadar geri ödemesiz, ayda 550 lira kira yardımı yapıyoruz. Bunun 5 ayını da peşin veriyoruz.

MüTEAHHİTLERİMİZİN BUNLARI BİLMESİ çOK öNEMLİ

Riskli binalar nasıl tespit ediliyor ve riskli binalardan kurtulmanın avantajları nelerdir?

Binanız depreme dayanıklımı, değil mi, Bakanlığımız tarafından yetkilendirilen lisanslı kuruluşlar var. Gaziantep'te de lisanslı 1 kuruluş var. Bu kuruluşlara başvuruyu bina sahibi veya bina içerisinde herhangi bir malik, 20 daire varsa, bunlardan 1 kişi bile gidip müracaat edebilir. Lisanslı firma gidip raporunu çıkartıyor, o rapor da bize geliyor. Raporu inceliyoruz. Riskli bina olup olmadığına karar veriyoruz. Riskli bina olduğu kesinleştiğinde, mutlaka yıkılmasını sağlıyoruz. Orada oturanlara kira yardımı ya da faiz desteğinde bulunabiliyoruz. Diyelim ki siz binayı yıkacaksınız paranız yok. 24 ay taksitli Yıkım kredisi verebiliyoruz. Hatta ve hatta binanızı test ettirecek paranız yok, 600 TL kredi verip, 24 aya bölüyoruz. Hakikaten çok ciddi avantajlar var. Diyelim ki, siz binanızı yıktınız, yeni bina yapmak istiyorsunuz. Banka size kredi vermedi. Bize başvurduğunuz takdirde, Bakanlığın özel hesabından o krediyi, çok daha iyi avantajlarla biz verebiliyoruz. Daha da önemlisi var. Siz yeni bina yaparken, bunların tüm harçlarından, ( belediye harçları, noter parası, otopark harcı … vs.) 12 daireli bir binada bu harçlar yaklaşık 250 bin lirayı buluyor, bu parayı ödemekten muafsınız. Bu yasa 31.05.2012'den beri yürürlükte. özellikle tüm müteahhit arkadaşlarımızın bu yasayı çok iyi bilmesi lazım. Müteahhitlerimizin tereddüt ettikleri konularda, Müdürlüğümüze geldiklerinde kendilerine mevzuat konularında her zaman yardımcı olabiliriz.

"SEçİMLER, KENTSEL DöNüŞüMüN öNüNDE BİR ENGEL DEĞİLDİR"

Gaziantep Kentsel Dönüşüm politikalarının uygulanmasında hangi seviyede şu anda?

Gaziantep'in Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, Şahinbey ve Şehitkamil Belediyeleri güzel bir şekilde kentsel dönüşüm çalışmaları yapıyorlar. Hakikaten tüm Belediyelerimizi takdir ediyorum. Türkiye'de örnek sayılabilecek kentsel dönüşüm çalışması gerçekleştiriyorlar. Gaziantep belediyelerinin kentsel dönüşüm projeleri kağıt üzerinde kalmıyor. Bir karar verildiği zaman, belediyeler o kararı uyguluyor. Bu çok güzel bir şey. Türkiye'de birçok alan riskli alan ilan edilmesine rağmen, bazı belediyeler henüz bir çalışma içerisine girmediler. Seçimden sonra yaparız diyorlar. Benim kanaatime göre, seçim, kentsel dönüşümün önünde bir engel değildir. Hatta, kentsel dönüşümü gerçekleştiren belediye başkanının daha çok puan alacağını düşünüyorum.

"MüTEAHHİTLERİN KENDİNİ İYİ YETİŞTİRMESİ LAZIM"

Müteahhitler en çok nelere dikkat etmeli?

Yapı müteahhitlerimizin özellikle imar mevzuatı konusunda çok dikkatli davranmalarını tavsiye ediyorum. 16 Aralık 2010 tarihinde 27787 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, Yapı Müteahhitlerinin kayıtları ile şantiye şefleri ve yetki belgeli ustalar hakkında yönetmelik hükümleri var. özellikle yapı müteahhitleri bu yönetmeliği internetten veya resmi gazeteden bulup, satır satır okumalarını tavsiye ediyorum. Bu yönetmeliğe göre müteahhit bilinçli yada bilinçsiz bir hata yaptığı zaman, 5 ila 10 arası yasaklı hale geliyor. Bu yasaktan firmasını kapatmakla kurtulamıyor. TC kimlik numarasından yasaklı hale geliyor. O şahıs artık, ceza süresince müteahhitlik yapamıyor. özellikle imara yönelik hatalar yaptığı zaman ciddi cezalar var. Bu nedenle müteahhitlerimizin bu yönetmeliği iyi okuyup, uygulamalarında dikkat etmelerini tavsiye ediyorum. Tabi ki müteahhitlik artık eskisi gibi değil. Daha bilinçli, daha profesyonel hareket edilmesi gereken bir meslek haline geldi. Kurumsallaşmayan müteahhitin artık ayakta durması da neredeyse imkansız hale geldi. Yani bir müteahhitin imar mevzuatını, Afet bölgelerine yapılacak yapılar hakkındaki yönetmeliği, Kentsel Dönüşüm Kanunu,TS 500 gibi mevzuatları bilmek zorunda. Aksi takdirde piyasadan ve diğer rakiplerinden geride kalır. Şu bir gerçek. Biz ülke olarak müteahhitlik sektöründe dünyada ikinciyiz. Bu çok önemli bir şey. Bu da ülkeye çok ciddi bir döviz girdisi sağlıyor. Bu açıdan müteahhitlerin rakiplerinden geri kalmaması için de profesyonelleşmesi lazım. çünkü kararı veren kendisi. Yanında 3, 5 yada 10 mühendis çalıştırması yetmiyor. Mühendis tabi ki ona yol gösterecek ama müteahhitte mevzuatı bilecek. Müteahhitin bizzat kendini yetiştirmesi gerektiğini düşünüyorum.

Sektörle ilgili rakamlar verebilirmisiniz bize?

Gaziantep'te şu ana kadar kurumumuz tarafından 3 bin 68 adet müteahhitlik sertifika numarası verilmiştir. Müteahhitlik numarası almayan bir kişi ne belediyede, ne de başka bir devlet dairesinde iş yapamaz. Bunun yanında 8 bin 874 adet Ustalık Belgesi verilmiştir. Bu rakamlarla, Türkiye genelinde Gaziantep'i 5. sıraya oturtmaktadır.

"SAĞLAM BİNA YAPMAK, ARTIK öVüNüLECEK BİR KRİTER DEĞİL"

Müteahhitler bina yaparken en çok nelere dikkat etmeli?

Müteahhitlik sektöründe bir kimse artık "benim binam sağlamdır" kriteriyle ön plana çıkamaz. Böyle bir dönem yoktur artık. çünkü artık bütün müteahhitler binalarını sağlam yapıyor. Yapmak ta zorunda. Bunların denetimini yapan firmalar var. Yapı Denetim firmaları müteahhidin binasını depreme karşı çok dayanıklı yapması, zaten olmazsa olmaz şartıdır. Birinci şartı budur zaten. Artık müteahhitler binalarını çok daha avantajlı kriterler ortaya koyarak yapmak zorundalar. Bu kriterler projelerinde; çevre Dostu, Kendi Enerjisini üreten, ısı izolasyonu çok iyi olan binalardır. Binaların sağlamlığı, konforu, ne kadar çevre dostu olduğu artık sorgulanan kriterler arasındadır. Ayrıca müteahhitlerimizin, şantiyelerde dikkat etmesi gereken konular var. özellikle yapı denetim firmalarıyla ilgili bir sıkıntıları varsa, gelip bizimle paylaşabilirler. "Bu firma görevini yapmıyor" derlerse, gereğini yaparız. Bu konuda kapatmaya kadar gidecek her türlü yaptırıma sahibiz. Yine temelden çıkan harfiyatlar var, belediyeden izin almadan bir yere dökmesinler. Harfiyatlarını düzenli depolama alanlarına götürmedikleri takdirde 120 bin liraya kadar para cezası kesebiliyoruz. Ayrıca bilindiği gibi ilimizde meskun mahal içerisinde Pazar günleri inşaatta çalışmak yasak. Bunun ile ilgili Mahalli çevre Kurulu kararı var.

"REHAVETE KAPILMAMAMIZ GEREK"

Gaziantep olası bir deprem felaketinden hangi ölçüde etkilenebilir, bu konuda yürütülen bir çalışmanız var mı?

Gaziantep merkezi 3. Derece deprem bölgesindedir. Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye bölgeleri 1. Derece deprem bölgesindedir ve çok önemli bir fay hattının yakınında olan ilçelerimizdir. Yanılmıyorsam şu anda Ankara'da yeni bir deprem haritası çıkartılıyor. Gaziantep her ne kadar 3. Derece deprem kuşağında olsa da Kahramanmaraş yakınından geçen fay hattı bize çok yakın. Kuş bakışı 40-50 kilometre kadar. Allah korusun orada bir deprem olursa, Gaziantep bundan etkilenir. Hiç kimse "biz nasıl olsa 3. derece deprem kuşağındayız, bize fazla bir şey olmaz" diye düşünmesin. Deprem dalgası çok önemli. Biz binalarımızı 1. derece deprem bölgesindeymiş gibi sağlam yapmak zorundayız. özellikle eski binalar için söylüyorum. Biz çok yakın bir fay hattına yakınız. Kimse rehavete kapılmasın.

"SEçİM UĞRUNA GECEKONDULAŞMAYA GöZ YUMULMUŞ!"

Acaba yerel yönetimler bu konuda ev ödevlerini yapıyorlar mı, sorumluluklarını yerine getiriyorlar mı?

Şu anda görev yapan belediyeler için, sorumluluklarını yerine getirdiklerini rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak geçmişte yapılan ihmaller var. Geçmişte sadece Gaziantep'te değil, diğer illerde de yerel yönetimler oy uğruna gecekondulaşmaya, kaçak yapılaşmaya göz yummuşlar. Bugün ise çok büyük ekonomik destek verilerek bu hatalar düzeltilmeye çalışılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bugün dünyada kentsel dönüşüm politikalarıyla ve uygulamaları ile model alınmaya başlanmıştır. ülke olarak böyle bir kanunu çıkartarak, fedakarlıklar göstererek ve bunu uygulayarak çok büyük bir devlet olduğumuzu dünyaya gösterdik diye bilirim. Siyaset yapmıyorum, ama samimi söylüyorum. çünkü, Kentsel Dönüşüm çok zor bir iş. Bugün Brezilya, Arjantin Kentsel Dönüşümü henüz yapamadı. Biz devlet olarak Kentsel Dönüşümü başarılı bir şekilde yapıyoruz. Dünyada bu kanunu bizden model olarak almak isteyen ülkeler var.

ATA ERPOLAT KİMDİR?

Uludağ üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü mezunu. - 1987-1995 özel sektörde Şantiye Şefliği yaptı, - 1995'de Bayındırlık ve İskan Bakanlığına Mühendis kadrosuyla göreve başladı, - 1998-2000 yıllarında Batman Bayındırlık ve İskan Müdürü, - 2000-2002 Mardin Bayındırlık ve İskan Müdürü, - 2003-2013 İzmir Bayındırlık ve İskan Müdürü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürü olarak görevlerini yürüttü, - Temmuz 2013 tarihinden itibaren Gaziantep Çevre ve Şehircilik İl Müdürü görevini yürütmektedir. - Evli ve 3 çocuk babasıdır.