ARSA İHALELERİNE GİRMEYİN UYARISI Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Rıdvan Köksüzer, meslektaşlarına, Planlı Alanlar Tip Yönetmeliği'ndeki belirsizlik ortadan kalkıncaya, büyükşehir belediyesi Gaziantep'e özgü yeni bir yönetmelik hazırlayıncaya kadar, belediyelerin arsa ihalelerine girmemeleri konusunda çağrıda bulundu. Planlı alanlar imar yönetmeliğinin değiştiğini, daha önce her ilin kendi ilinde kullandığı bir büyükşehir yönetmeliği varken, şimdi Türkiye'nin her tarafında aynı yönetmeliğin uygulanmaya başlandığını söyleyen Köksüzer, “Bizim kendimize özgü bizim bir yönetmeliğimiz vardı. O şimdi geçersiz. Dolayısıyla büyükşehir belediye yönetmeliği bakanlıktan gönderilen yönetmelik. Eski alışkanlıklarımızın bir kısmı, bu yönetmelikte karşılık bulamadığı için bu sefer sıkıntılar çıkmaya başladı“ dedi. BELİRSİZLİK VAR Gaziantep'te büyükşehir imar yönetme
Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Rıdvan Köksüzer, meslektaşlarına, Planlı Alanlar Tip Yönetmeliği'ndeki belirsizlik ortadan kalkıncaya, büyükşehir belediyesi Gaziantep'e özgü yeni bir yönetmelik hazırlayıncaya kadar, belediyelerin arsa ihalelerine girmemeleri konusunda çağrıda bulundu.
Planlı alanlar imar yönetmeliğinin değiştiğini, daha önce her ilin kendi ilinde kullandığı bir büyükşehir yönetmeliği varken, şimdi Türkiye'nin her tarafında aynı yönetmeliğin uygulanmaya başlandığını söyleyen Köksüzer, "Bizim kendimize özgü bizim bir yönetmeliğimiz vardı. O şimdi geçersiz. Dolayısıyla büyükşehir belediye yönetmeliği bakanlıktan gönderilen yönetmelik. Eski alışkanlıklarımızın bir kısmı, bu yönetmelikte karşılık bulamadığı için bu sefer sıkıntılar çıkmaya başladı" dedi.
BELİRSİZLİK VAR
Gaziantep'te büyükşehir imar yönetmeliği değiştirildiğini, bütün Türkiye'de uygulanan imar yönetmeliğinin, Gaziantep'te de uygulanmaya başlandığını söyleyen Rıdvan Köksüzer, "Ancak bizim eski yönetmelikle çelişen durumlar nedeniyle bugün bir belirsizlik var. Geçtiğimiz günlerde Ankara'dan bakanlıktan sırf bu konuda belirsizlikleri ortadan kaldırmak için uzman getirildi. Konu masaya yatırıldı ama buna rağmen bazı konularda belirsizlik hala devam ediyor" dedi.
NETLİK YOK
Yeni yönetmelikteki belirsizliklere değinen Köksüzer, "Mesela diyorki, ticari parsellerde sadece ticare dükkan ve ofis yapılır, ev yapılamaz diyor. Biz eskiden ticari parselin altını dükkan, üstünü konut yapıyorduk. O yönetmeliğimizde bir sıkıntı yoktu. Şimdi ihaleyle insanlar gitmişler bu eski yönetmeliğe güvenerek arsa almışlar. Şu anda belediye diyorki, sen bu yere üstüne sadece ticari yapabilirsin. Burada birşey ortaya çıktı plan notlarında eğer senin ticaretinde kullanımında konut olarak yapılır diye yazıyorsa, buna bir engel yok yapabilirsin diyor, ama bunların hepsi tam netleşmedi" diye konuştu.
İBRAHİMLİ 2'DE SORUNLAR çIKABİLİR
Yeni yönetmeliğe göre İbrahimli'de de çok büyük sorunlar çıkabileceğini belirten Köksüzer, "özellikle bu yeni yönetmelikte, açığa çıkan bodrum katları emsale dahil edilir diyor, İbrahimli 2'nin de topoğrafyası çok bozuk olduğu için, böyle yamaçlar, dereler var, parsellerin oturduğu alanlarda çok yerler var, yol cephesinde bir sorun yok ama, arka cephesi parselin eğer açığa çıkıyorsa oradaki çıkacak bodrum katlar emsale dahil edilir diyor. Dolayısıyla bodrum katlar emsale dahil edilirse, üst katlardan kayıp demek. Yani bizim ilk bakışta göreceğimiz mesela, 7 katlı, 8 katlı bir bina düşünürken bir anda bu 5 kata düşebilir, bodrum katta kullanımdan dolayı. Bununda hesabının yapacak müteahhit arkadaşlar tarafından iyi hesaplanması lazım" diye konuştu.
YüZDE 20 ADA ARTIŞI VERİLİR Mİ?
Bakanlıktan gelen uzmanın, plan notlarında eskiden uyguladığımız birtakım yöntemler varsa, bu geçerlidir dediğini hatırlatan Rıdvan Köksüzer, "Plan notlarında yüzde 20 ada artışı verilir diyor, ama bu uzman, yüzde 20 ada artışı verilmez diyor, plan notlarında olmasına rağmen. Dolayısıyla bugün insanlar ne yapacağını bilemez durumda. Bu konuda tam konunun netleşmesi lazım. Bunun içinde benim tüm meslektaşlarıma buradan bir çağrım olacak. özellikle belediyelerin son dönemde yapacakları arsa ihalelerine bu belirsizlik ortadan kalkmadan girmesinler. Yani eğer yapacakları yapı tipi yönetmelikle tam net olarak ortaya konulmamışsa, bu konudaki belirsizlikler giderilmemişse, bu ihalelere girip arsa almasınlar. Kendi kendilerini zora sokmasınlar. Bu konu netleşsin, ne uygulanacak ada uygulaması olacak mı, olmayacak mı? Ya da ticaretin üzerinde konut yapılacak mı yapılmayacak mı? Bunlar netleşmeden bence arsa ihalelerine girmesinler" diye konuştu.
BİZİ ARAYAN YOK
Bu konuyla ilgili kendilerini çok sayıda arayanlar olduğunu dile getiren Köksüzer, "Mesela bizim yönetmeliğimize göre yüzde 20 ada artışı vardı. Yeni yönetmeliğe göre bu tamamen ortadan kaldırılmış. Bu da arsanın fiyatını direk etkileyen birşey. Ya da oraya yapılacak projenin maliyetini etkileyecek bir unsur" dedi.
İHALEYE GİRMEYİN
Meslektaşlarına çağrıda bulunan Köksüzer, "önümüzdeki günlerde yine arsa ihaleleri olacak. Meslektaşlarımız arsanın gerçekten kafalarındaki projede yapmak istediklerini, yapabileceklerini tam net olarak, teyidini almazlarsa ihaleye girip de arsa almasınlar. Daha sonra bir sıkıntı yaşayacaklarsa ihaleye girmesinler. En azından bu uygulamalar tam net olarak belediyeler tarafından ortaya konulduktan sonra arsa almayı düşünüyorlarsa o zaman alsınlar" dedi.
KENDİ YöNETMELİĞİMİZİ OLUŞTURMALIYIZ
Gaziantep'in tekrar büyükşehir belediyesinin kendi yönetmeliğini oluşturup, bakanlığa göndermesi gerektiğini anlatan Köksüzer şunları söyledi:"çünkü her yörenin bir imar kültürü var, geçmişten gelen bir uygulaması var. Şimdi bütün Türkiye'nin her yerinde aynı yönetmeliğin uygulanması zaten mahsurlu. Dolayısıyla kendimize özgü yönetmeliğin hazırlanması lazım, tekrar Ankara'ya gönderilip o yönetmeliğin oradan geçirilmesini sağlamak lazım. Ama şimdi seçim arefesine girildi, dolayısıyla bu konu yeni seçilecek adayların üzerine kalacak."
YENİ BAŞKANIN İLK İŞİ BU OLMALI
özellikle büyükşehir belediye başkanı olacak kimsenin, seçilir seçilmez, şehrimizdeki diğer sivil toplum örgütlerinin hepsinin düşüncesini alarak, bir yönetmeliği hazırlatıp Ankara'ya göndererek bu yönetmeliğin çıkmasını takip etmesi gerektiğini söyleyen Köksüzer, "çünkü bu imkan var. Bugüne kadar maalesef bu yönetmelik hazırlanmadı, gönderilmedi, ya da gönderilmekte geç kalındı. Dolayısıyla şimdiki bu sıkıntı buradan çıkıyor. Yeni seçilecek büyükşehir belediye başkanının ilk işi bence bu olmalı. Bizim yönetmeliğimizin tekrar yapılıp, bakanlığa gönderilip, Antep'e özgü yönetmeliğimizle tekrar devam etmemiz lazım. Büyükşehir belediyesinden beklediğimiz öncelikli konu bu. Aksi halde çok sorun çıkar" şeklinde konuştu.
Gaziantep27