Şehitkamil Belediyesi tarafından asansör yönetmeliği ile ilgili yeni değişiklikler derneğimize bildirilmiştir. üyelerimizin önemle dikkatine sunulur.
PLANLI ALANLAR TİP İMAR YöNETMELIĞI
Madde 45 - (Değişik fıkra: RG-1/6/2013-28664) Tek asansörlü binalarda; asansör kabininin dar
kenarı (1,20) m. ve alanı (1,80) m2den, kapı genişliği ise (0,90) m. den az olamaz. Asansör kapısının açıldığı sahanlıkların genişliği, asansör kapısı sürgülü ise en az (1,20) m., asansör kapısı dışa açılan kapı ise en az (1,50) m. olmalıdır. Birden fazla asansör bulunan binalarda, asansör sayısının yarısı kadar asansörün bu fıkrada belirtilen ölçülerde yapılması şarttır.
Türk Standartları Enstitüsü standartlarının yukarıdaki ölçü ve miktarlardan küçük olması halinde bu madde hükümleri geçerlidir.
(Değişik fıkra:RG-13/7/2000-24108) Kullanılabilir katlar alanı 800 m2'den ve kat adedi l'den fazla olan umumi binalarda en az bir adet asansör yapılması zorunludur. Ayrıca, kat alanı 800 m2'den ve kat adedi 3'den fazla olan umumi binalarla yüksek katlı binalarda yukarıdaki (Değişik ibare:RG-1/6/2013-28664) asgari ölçülere uygun ve en az 2 adet olmak üzere binanın tipi, kullanım yoğunluğu ve ihtiyaçlarına göre belirlenecek sayıda asansör yapılması zorunludur. Bu asansörlerden en az bir tanesinin herhangi bir tehlike anında, arıza veya elektriklerin kesilmesi halinde zemin kata ulaşıp kapılarını açacak, yangına dayanıklı malzemeden yapılmış, şaft içinde, duman sızdırmaz nitelikte, kesintisiz bir güç kaynağından beslenecek şekilde tesis edilmesi gerekmektedir.
ERİŞİLEBİLİRLİK STANDARTLARI
TS EN 81-70 standardı
Asansörler için serbest giriş açıklığı asgari 800 mm olarak belirlenmiştir ancak değişik kabin türleri için daha büyük genişlikler öngörülür. Kabin ve durak kapıları otomatik makina gücü ile çalışan yatay kayar kapı olarak imal edilmelidir" ve "mümkün olan bütün katlarda, durak katlarına engelsiz olarak erişilebilmelidir". Kapıların açık kalma süresi, kumanda panosundan ayarlanabilmeli, gerekli durumlarda süreyi azaltmak için kapı kapatma düğmesi vb. araçlar sunulmalıdır. Kapı girişlerinde ışık perdesi vb. kapı panellerinin kullanıcıya temas etmesini engelleyecek koruma tertibatı uygulanmalıdır.
Burada önemli olan noktalar, kabin boyutlarını azaltan dekoratif rötuş kalınlıklarının 15 mm'yi geçmemesi ve çift girişli kabinlerde kabin boyutlarının tekerli sandalye giriş-çıkışlarına elverişli olmasıdır.
Engellilerin kullanımına uygun olarak yapılan asansör kabinlerinde uygulaması gereken donanımlar, kabinin en az bir .yan duvarında olmak üzere kenarları duvara doğru kapatılmış tutamak, katlanabilir koltuk ve tekerlekli sandalye kullanıcısının kabinden geri geri güvenle çıkabilmesi için yansıtıcı aparat olarak tanımlanmıştır. Yansıtıcı yüzey olarak ayna kullanılacak ise ayna, kırılmaz camdan olmalı ve görme bozukluğu olan kullanıcılar için optik karışıklık oluşturmasını engelleyecek önlemler alınmalıdır.
Kabin donanımları kadar önemli bir diğer noktada kabinin durma doğruluğunun sağlanması (±10 mm) ve seviyeleme doğruluğunun korunmasıdır (±20 mm ).
Engelli erişimine uygun asansörlerde kumanda cihazları ve işaretlerin özellikleri çizelge 6 ya uygun olmalıdır.