KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE BAŞVURUDA İZLENECEK ADIMLAR

24 Mart 2020 Paylaş

Kısa Çalışma Ödeneğine Başvuruda  İzlenecek Adımlar

 

  1. Başvuru formunun doldurulması gerekmektedir. Form ekte gönderilmektedir.

https://www.iskur.gov.tr/isveren/kisa-calisma-odenegi/basvuru-icin-gerekli-belgeler-ve-il-iletisim-adresleri/

 

  1. Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanacak İşçi Listesi hazırlanmalıdır.

Kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödenmiş olmalarına dikkat edilmelidir.

 

  1. Form taranarak bağlı bulunulan İŞKUR adresine gönderilmelidir.

E-posta adresleri ekte gönderilmektedir.

İŞKUR’ a kaydı bulunmayan işyeri ise mutlaka kayıt olmalıdır. (İŞKUR web sayfası) Islak İmzalı olarak taranmasına dikkat edilmelidir.

 

  1. Covid-19 etkisi ile Kısa Çalışma Ödeneğinin talep  edildiği belgelenmelidir.

Yayınlanan genelgede yer alan  restaurant,kafe,Lokanta vb. olduğunu gösteren işyeri evrakı –ruhsat / ticaret sicil gazetesi mutlaka ekinde yer almalıdır

 

  1. İŞKUR tarafından işverenlere başvurusunun alındığı en kısa sürede bildirilecek ve başvurular uygunluk tespiti amacıyla Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına gönderilecektir.

 

  1. Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Müfettişlerince inceleme yapılarak uygun bulunan işyerlerinin işçilerine kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için, işçinin kendisine PTT kanalı ile aylık olarak her ayın beşinde ödenecektir.
  2. Kısa çalışma yapan işveren, işçilerin çalışma sürelerine ilişkin kayıtları tutmak ve istenilmesi halinde ibraz etmek zorundadır.

 

  1. Kısa çalışma yapılan süreler için, kısa çalışmaya tabi tutulan işçiler adına SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile eksik gün gerekçesi “18-Kısa Çalışma Ödeneği” olarak bildirilir.

 

  1. İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden, işçinin kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler ise yasal faizi ile birlikte işçiden tahsil edilir.

 

  1. İşverenin, kısa çalışma uygulaması devam ederken, normal faaliyetine başlamaya karar vermesi halinde durumu Kurum birimine, varsa toplu iş sözleşmesi tarafı işçi sendikasına ve işçilere altı işgünü önce yazılı olarak bildirmesi zorunludur. 

 

  1. Kısa çalışma ödeneği alanların işe girmesi, yaşlılık aylığı almaya başlaması, herhangi bir sebeple silah altına alınması, herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi nedeniyle işinden ayrılması hallerinde veya geçici iş göremezlik ödeneğinin başlaması durumunda geçici iş göremezlik ödeneğine konu olan sağlık raporunun başladığı tarih itibariyle kısa çalışma ödeneği kesilir.