ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GAİMDER’İ ZİYARET ETTİ

06 Haziran 2018 Paylaş

 

 

Elektrik Mühendisleri Odası(EMO) Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan ve Yönetim Kurulu üyeleri, Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği’ni ziyaret etti. Ziyarette, inşaatlardaki enerji alanında yapılması gereken ortak çalışmalar ele alındı ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

EMO Şube Başkanı İslim Arıkan, inşaat sektöründe yaşanan problemlerin, özellikle enerji ile ilgili bölümünde, GAİMDER ile her türlü işbirliğini yapmaya hazır olduklarını söyledi. Arıkan, müteahhitlerin enerji projelerinde karşılaştıkları problemlerin asgariye indirilmesi için, mutlaka bir Elektrik Mühendisi’nden destek alması gerektiğini belirterek, müteahhitlik şirketlerinin bünyelerinde elektrik mühendisi istihdam etmelerinin, bu şirketlere önemli avantajlar sağlayacağına dikkat çekti.

“ÇÖZÜM İÇİN ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAKTAN ÇEKİNMEYİZ”

Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı İbrahim Apa da, ziyaretlerinden dolayı EMO’ya teşekkür ederek, “Gaziantep hızlı büyüyen bir şehir. Bu hızlı büyümenin getirdiği bazı sıkıntılar var. Çözüm noktasında biz hiçbir zaman elimizi taşın altına koymaktan çekinmeyiz. Elektrik Mühendisleri Odası ile de bu noktada birlikte yapacağımız çalışmalar, sektörümüze ve şehrimize yararlı olacaktır. Buna inanıyoruz” dedi. Geçtiğimiz dönemde de EMO yöneticileri ile sık sık bir araya gelerek özellikle asansörle ilgili yaşanan sıkıntılarla ilgili işbirliği yaptıklarını hatırlatan Apa, bu işbirliğinin devam edeceğini söyledi. Apa “Müteahhitlerimizin en büyük paydaşlarından birisi Elektrik Mühendisleri Odası, çözüm ortağı ise Enerjisa’dır. GAİMDER olarak üyelerimizin sıkıntı yaşadığı enerji altyapısıyla ilgili problem yaşadığı bölgelerle ilgili girişimlerimizi devam ettiriyoruz. Enerjisa’dan bu konuda gerekli desteği alıyoruz. Bu 3 kurumun birlikte hareket etmesi, sık sık bir araya gelmesi özellikle enerji altyapısıyla ilgili yaşanan sıkıntıların asgariye indirilmesi noktasında kısa ve orta vadede sektöre ciddi yarar sağlayacaktır” dedi.

“YATIRIMLAR ÖNEMLİ”

Gaziantep’te enerji altyapısının iyileştirilmesinde hızlı davranılması gerektiğini söyleyen İbrahim Apa, enerji altyapısına son yılarda yapılan yatırımların önemli olduğunu ifade ederek “Gaziantep çok hızlı büyüyen, dinamik bir şehir, maalesef bu yatırımlar biz inşaatçıların hızına yetişmekte bazen zorlanabiliyor” diye konuştu. Plan-program dahilinde sorunların birer birer çözülmesi için zaman zaman EPDK ve Enerjisa nezdinde görüşmeler yaptıklarını hatırlatan İbrahim Apa “Bizim için zaman çok önemli. Asgari müşterekte problemlerimizi aktardığımızda çözüm bulabiliyoruz. Bu bazen zaman aldığında, bizler için yorucu olabiliyor” şeklinde konuştu.

SEKTÖRÜN PROBLEMLERİ KONUŞULDU

Ziyarette, müteahhitlerin iş anlaşması yaparken, enerji konusunda dikkat etmesi gereken konularla ilgili bilgi alış verişinde bulunuldu. GAİMDER ve EMO Yönetim Kurullarının ortak görüşmesinde, projelerin Enerjisa ve Belediye onaylarında yaşadığı sıkıntıların asgariye indirilmesi için duyuru yapılması konusunda görüş birliğine varıldı. Özellikle şantiye elektriğinin müracaatı yapılırken enerji müsaadesine de müracaat yapılmasının önemine dikkat çekildi ve müteahhitlerin bu konuda duyarlı olması istendi. Ayrıca, müteahhit meslektaşların projelere başlamadan, binada kullanacağı sistemleri tam olarak aktarıp doğru gücün tespiti noktasında ilerde yaşanacak problemlerin asgariye indirilmesi için de meslektaşlara duyuru yapılması kararlaştırıldı. İmara açılan bölgelerde enerji ile ilgili yaşanan alt yapı problemlerinin çözümü adına, elektrik bağlantı hattının yapılma süresinin kısalması için, ruhsat aşamasında nihai başvurunun da yapılması halinde enerji temin süresinin azalacağı,  belediyelerle de görüşme yapılarak ruhsat aşamasında şantiye projesinin de istenilmesi sağlanarak şantiye abonelik sürecinin de kısalacağı belirtildi. EMO Şube yönetimi tarafından, İnşaatın elektrik tesisatı ve asansör başta olmak üzere birçok aşamasında Elektrik Mühendislerinin rolü olduğu, dolayısıyla İnşaat sektöründe elektrik alanında yaşanan sorunları çözümü, yapılan işin ilgili projeye ve yönetmeliklere uygun yapılması için Elektrik Mühendisi ile çalışılmasının önemi üzerinde duruldu.

Ziyaretin sonunda, tarafların tekrar bir araya gelerek tespit ettikleri problemlerle ilgili izleyeceği yol haritası çıkartıldı. EMO yöneticileri tarafından teknik konularda bilgi verildi. Bu konuyla ilgili olarak, EMO yönetimi tarafından, derneğin yayın organı MÜTEAHHİT Dergisi’nde düzenli olarak bilgilendirici yazılarına yer verilmesi de benimsendi.